Световната банка ще инвестира до 200 милиона долара в изграждането

...
Световната банка ще инвестира до 200 милиона долара в изграждането
Коментари Харесай

Световната банка инвестира до 200 млн. долара за транспорт и търговия в Западните Балкани

Световната банка ще влага до 200 милиона $ в построяването на план за търговия и превоз в региона на Западните Балкани. Това включва транспортните коридори 8 и 10 и създаване на по този начин наречените умни КПП-та.

В София през днешния ден се събраха водачите на Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Албания и Косово.

Умни КПП-та значи всички инспекции на границите да минават на едно гише, камионите да не чакат на опашки и търговията да върви по-бързо.

„ Ние съответно сме подготвени да финансираме план за търговия и превоз евентуално в размера на 150-200 милиона долара”, уточни Кристалина Георгиева, основен изп. шеф на Световната банка.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия, уточни, че за Сърбия най-важният приоритет е завършването на кулоар 10 за реализиране на по-добри връзки с България по източния кулоар и с Македония по южния кулоар.

„ Аз имам вяра, че построяването на коридорите 8 и 10 ще приближат балканските страни до европейската интеграция и ще оказват помощ на икономическо развитие”, добави министър председателят на Македония Зоран Заев.

Изграждането на коридори 8 и 10 съответствува и с паралелното създаване на цифровата инфраструктура. „ Както Силвестър Сталоун беше споделил в България и на лов за вълци да отидеш, отново има интернет, по този начин би трябвало да бъдат задачите Балкани”, безапелационен беше българския министър председател Бойко Борисов.

Развитието на пристанищата от същия транспортен план Борисов ще разиска на следващия ден в Белград с министър председателите на Гърция и Румъния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР