Световната банка подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж през

...
Световната банка подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж през
Коментари Харесай

Световната банка влоши прогнозата за икономическия растеж на Еврозоната и Китай

Световната банка усъвършенства прогнозата си за световния стопански напредък през 2023 година до 2,6% от 2,1%, предстоящи през юни. Прогнозата за напредък на световния Брутният вътрешен продукт за 2024 година беше доказана на 2,4%.

" Темпът на световен стопански напредък тази година ще продължи да се забавя за трета поредна година и ще спадне до 2,4%, което е съвсем 0,75 процентни пункта под междинното за 2010 година ", сподели Световната банка в януарския си отчет за световните стопански вероятности.
 МВФ утежни прогнозите: Световната стопанска система
МВФ утежни прогнозите: Световната стопанска система " накуцва "

Инфлацията спада, само че " към момента не е напълно " съгласно основния икономист на МВФ

" От една страна, обстановката в международната стопанска система в този момент е по-добра, в сравнение с преди година, защото рискът от световна криза е намалял, основно заради стабилността на стопанската система на Съединени американски щати. Въпреки това възходящото геополитическо напрежение в близко бъдеще може да основават нови закани за международната стопанска система ", отбелязва Световната банка.

Средносрочните вероятности за доста нововъзникващи пазари се утежниха на фона на забавящия се напредък в множеството огромни стопански системи, стагнацията на международната търговия и най-лошото стягане на кредитирането от десетилетия, се споделя в отчета.

Прогнозата за напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2023 година беше нараснала до 2,5% от 1,1% предстоящи през юни, а през 2024 година - до 1,6% от 0,8%.

Икономиката на еврозоната се чака да се разшири с 0,4% предходната година (прогнозата е непроменена) и ще нарасне с 0,7% през 2024 година, като преди се очакваше тя да нарасне с 1,3%).
 Световната банка уточни водача по стопански напредък през идващите години
Световната банка уточни водача по стопански напредък през идващите години

Подобрена е прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Южна Азия за 2023 година до 5,8%

Прогнозата за напредък на китайската стопанска система през 2023 година е намалена до 5,2% от 5,6%, през 2024 година - до 4,5% от 4,6%.

През 2025 година съгласно прогнозата на Световната банка стопанската система на Съединени американски щати ще нарасне с 1,7%, на еврозоната - с 1,6%, а на Китай - с 4,3%. През юни се предвижда растеж от 2,3%, еврозоната - също с 2,3%, Китай - с 4,4%.

Световната банка (СБ) увеличи прогнозата си за напредък на съветския Брутният вътрешен продукт през 2023 година до 2,6% от 1,6%, предстоящи през октомври. Прогнозата за 2024 година е оставена на 1,3%, за 2025 година - на 0,9%, съгласно януарския отчет на Световната банка за световните стопански вероятности. Експертите отдават по-силния от упования напредък на Брутният вътрешен продукт на Руската федерация през предходната година, по-специално на забележителна бюджетна поддръжка,  отбелязва finmarket.ru.

Темповете на стопански напредък в развитите страни като цяло, съгласно прогнозата на Световната банка, ще бъдат 1,2% през 2024 година и 1,6% през 2025 година, в страните с разрастващи се стопански системи - надлежно 3,9% и 4%.

Глобалната инфлация се забави доста през 2023 година, само че остава над целевите равнища в множеството развити страни, се отбелязва в отчета.

Експертите на Световната банка чакат темповете на инфлация да продължат да отслабват през 2024 година и 2025 година, само че ще останат над равнищата преди Covid пандемията до края на тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР