Световната банка и донорите предоставят на Украйна още 1,75 милиарда

...
Световната банка и донорите предоставят на Украйна още 1,75 милиарда
Коментари Харесай

Световната банка дава още 1,75 млрд. долара на Украйна

Световната банка и донорите дават на Украйна още 1,75 милиарда $ в поддръжка на напъните за помощ и възобновяване. Това се споделя в прессъобщение, оповестено в сряда на уеб страницата на Световната банка.

" Групата на Световната банка разгласи през днешния ден 1,75 милиарда $ спомагателна поддръжка за Украйна. Финансирането се състои от $500 милиона заем от Световната банка, обезпечен от Обединеното кралство, $1,25 милиарда грант от Съединените щати и $15 милиона грант от държавното управление на Финландия, се споделя в отчета.

Пакетът за поддръжка е част от плана на Световната банка за обществени разноски за устойчивост на административния потенциал в Украйна (PEACE), който оказва помощ на Украйна да поддържа сериозния потенциал за даване на услуги и главните държавни функционалности на национално и районно равнище.

Това в допълнение финансиране за плана PEACE се основава на предходно финансиране и ще продължи да дава поддръжка в основни браншове като опазване на здравето, обучение, погашение на пенсии, стратегии за обществено подкрепяне и заплати за чиновниците, предоставящи съществени държавни услуги.

" Тази непрекъсната интернационална поддръжка е от значително значение, с цел да помогнем на Украйна да посрещне големите си потребности от финансиране през 2023 година ", сподели Анна Бьерде, ръководещ шеф на Световната банка.
 Съединени американски щати дават 1,3 милиарда $ за възобновяване на Украйна
Съединени американски щати дават 1,3 милиарда $ за възобновяване на Украйна

Средствата са за реорганизация на енергийната мрежа и рационализация на сериозна инфраструктура

От началото си през юни 2022 година планът PEACE даде опция на държавното управление на Украйна да поддържа поддръжка за почти 13 милиона бенефициенти, в това число 10 милиона пенсионери, 500 000 учебни чиновници, 145 000 държавни чиновници, 56 000 лица, реагиращи първи, и над три милиона бенефициенти на обществени помощи и вътрешно разселени лица.

Както беше обявено, планът PEACE съчетава заеми и безплатни средства от Световната банка и други сътрудници за развиване и сега възлиза на 19,745 милиарда $.

Световната банка към този момент е предоставила близо 35 милиарда $ незабавно финансиране на Украйна, в това число задължения и обещания от донори, измежду които: Съединените щати, Япония, Обединеното кралство, Норвегия, Холандия, Испания, Германия, Канада, Швейцария, Швеция, Дания, Австрия, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Исландия и Белгия.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че Съединени американски щати отпускат още 1,3 милиарда $ помощ на Украйна. Това разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. 

Средствата ще бъдат предопределени за възобновяване на електроснабдителна мрежа на страната и рационализация на нейните пристанища, железопътни линии и друга инфраструктура.

От тази сума 520 милиона $ ще бъдат за подкрепяне на Украйна да възвърне развалената си енергийна мрежа, а 657 милиона $ ще бъдат употребявани за подкрепяне на модернизирането на нейните гранични пунктове, пристанища, железопътни линии и друга сериозна инфраструктура.

Около 100 милиона $ пък са планувани за подкрепяне на цифровизацията на украинските митници и други системи " за увеличение на скоростта и понижаване на корупцията ", а с други 35 милиона $ ще бъде подкрепят украинският бизнес посредством финансиране и обезпечаване.

Блинкън уточни, че новата помощ идва в допълнение към отпуснатите над 20 милиарда $ икономическа поддръжка и помощ за развиване, предоставени от Съединените щати на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР