Светлана Тихановска заяви пред Ангел Григоров в ефира на БНР,

...
Светлана Тихановска заяви пред Ангел Григоров в ефира на БНР,
Коментари Харесай

Светлана Тихановска в България: Смъртта на Навални може да даде ...

Светлана Тихановска съобщи пред Ангел Григоров в ефира на БНР, че ще разчита на българския глас в Евросъюза и че бъдещето на Беларус е обвързвано с демократичните сили, а не с режима на Александър Лукашенко:

 

" Дойдох в България на първо място, с цел да се срещна със страната. Много е тъпо, че нашите нации знаят толкоз малко един за различен. Чрез това изявление бих желала българският народ по-добре да почувства Беларус и това, с което се борим. Ще се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи. Също по този начин ще изнеса обществена лекция в Софийския университет за обстановката в Беларус, за това по какъв начин се борим против режима и за самостоятелност на нашата страна ". 

" На политическо ниво за мен е доста значимо България като страна с глас в Европейския съюз да разбере, че бъдещето на Беларус е обвързвано с демократичните сили и че Лукашенко отпред на страната е път към нищото ", сподели тя.

 

" Като цяло в Беларус има два типа рецесия - политическа и филантропична. Хуманитарната се показва в това, че към този момент четири години всеки ден в Беларус вкарват в пандиза хора поради изразено мнение, абонамент в обществените мрежи, четене на самостоятелни медии и дори потребление на беларуския език. 

 

Политическата рецесия се състои в това, че през 2020 година Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отхвърли да я съобщи на различен човек. Той просто върна нашата страна в сталинската епоха - репресии, терор. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съдружник на Путин, макар че едвам 4% от беларусите поддържат присъединяване на Беларус в тази война. Мнозинството беларуси поддържат украинците и Украйна. Нашите беларуси се борят един до друг с украинците против съветската империя, а беларуските дисиденти също оказват помощ на украинците ". 

 

" Много е значимо България и българското държавно управление да схващат стратегическата роля да Беларус в гарантирането на сигурността на целия район. Защото без свободна Беларус ще има непрекъсната опасност както за беларусите, по този начин и за нашите съседи. Нужен ни е вашия глас. Убедена съм, че вашето държавно управление схваща, че демократична и свободна Беларус е в интерес освен на беларусите, само че и на цяла Европа ", уточни още тя.

 

" На политическата обстановка в Беларус въздейства беларуският народ. За четири години благодарение на репресии Лукашенко по този начин и не съумя да убеди беларусите, че той е положителното, а свободна и демократична Беларус - неприятното. Той толкоз доста се опасява от хората, че репресиите не стихват, с цел да не могат хората да приказват свободно. Той унищожи всички самостоятелни медии, всички организации бяха премахнати. В момента Беларус съставлява политическа пустиня. След 2020 година беларусите, които напуснаха страната, а те са към 500 000, могат да бъдат по-свободни в дейностите и изявленията си. Като човек, който беларусите избраха през 2020г. и беше приет за президент от демократичните страни, мога да пазя ползите на своята страна и своя народ. 

 

Затова нашата тактика е от една страна да оказваме оптимален напън над режима вътре в страната и извън, а въпреки това - да поддържаме беларусите, нашата национална еднаквост и организациите, които не престават битката с режима. Естествено, да оказваме помощ на тези, които останаха в страната - фамилиите на политическите пандизчии, самите политически пандизчии и дребните групи, които работят незаконно в Беларус ", разяснява тя.

На въпрос за Алексей Навални и брачната половинка му Юлия, Тихановска отговори:

 

" Възхищавам се, несъмнено, на смелостта и решителността на Юлия, тъй като тя знае, че работата ѝ е обвързвана с огромни опасности и провокации. Какво бих я посъветвала? Преди всичко да покаже, че работи за хората, че задачата й е да освободи съветското общество от гнета на диктатурата. Навярно ще й е по-трудно, в сравнение с нас беларусите, тъй като ние имаме консенсус за това кой е законно определеният водач. Въпреки това опитите са обединяване на опозицията в Русия би трябвало да продължат. ".

 

" Всеки ден се опасявам за мъжа си (Сергей Тихановски, бел. ред.) и за хилядите хора в беларуските затвори. Мъжът ми е в пандиза от май 2020 година През последната година го държат в режим “инкомуникадо ”. Това значи, че не може да го посещава юрист, писмата не стигат до него, не зная дали е жив, в какви условия го държат, какво става с него и в какво положение се намира. Това е всекидневна тъга. Намираш се в незнание. 

 

Когато стана убийството на Навални, мигновено си представяш, че сходен сюжет е вероятен и за твоите родственици, близки и другари в пандиза. И разбираш, че гибелта на Навални може да стане или " зелена светлина ", или " алена линия " за по-нататъшни убийства. Ако в този момент демократичният свят не отговори с решителни дейности, това ще развърже ръцете на диктаторите. Вижте, можем да унищожаваме нашите политически съперници и нещо няма да последва! ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР