Светият синод се събра за заседание днес, като се очаква

...
Светият синод се събра за заседание днес, като се очаква
Коментари Харесай

От Светия синод искат да се запознаят с документацията преди да се произнесат за руската църква

Светият синод се събра за съвещание през днешния ден, като се чака да се излезе с позиция за проблема с Руската черква в София. Според ловчанския митрополит Гавриил храмът е на Посолството, само че би трябвало да се прегледа Уставът от 2011 година Чака се и отговор от съветския патриарх, уточни той, представен от Българска национална телевизия.

" Това е черква, която е строена като посолска черква от Русия в миналото и по-късно историята е известна, превратностите, само че в последна сметка тя в никакъв случай не е била друга, не е принадлежала на различен с изключение на на Русия и на съветското посолство ", разяснява той.

Врачанският митрополит Григорий съобщи, че е належащо още веднъж да се служи в храма поради стотиците миряни, които желаят да се поклонят на Св. Серафим.

Великотърновският митрополит Григорий сподели, че не е той индивидът, който би трябвало да бъде питан за Русия. Според пловдивския митрополит Николай към момента нищо не може да се каже по въпроса, а би трябвало да се прегледат документите.

Според видинския митрополит Даниил също е рано да се приказва преди разглеждането на документите. Такова е и мнението на доростолския митрополит Яков.

Руската черква беше затворена, откакто предстоятелят на църквата архимандрит Васиан и още двама чиновници в храма бяха експулсирани поради шпионаж в интерес на Русия. Последваха митинги, на които се прикани да бъдат отворени още веднъж вратите на храма.

Църквата беше заключена от отец Васиан при напускането му на храма. Църквата към момента е затворена поради несъгласия за собствеността. Прокуратурата разгласи, че стартира следствие законно ли е трансферирана собствеността на Руската черква.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР