Светият синод няма да изпраща делегация до EрусалимРешението е разумно,

...
Светият синод няма да изпраща делегация до EрусалимРешението е разумно,
Коментари Харесай

На Великден със стария Благодатен огън

Светият синод няма да изпраща делегация до Eрусалим
Решението е рационално, има редица компликации, сподели пред “Труд” Дядо Йоан

Кирил Петков още веднъж изиска среща с Патриарха

Със остарелия Благодатен огън православните християни в България ще посрещнат Възкресение Христово поради решението на Светия синод да не се изпраща делегация до Eрусалим на Велика Събота. В късото известие, оповестено на уеб страницата на Св. Синод, за причина се показват “неблагоприятни обстоятелства”. В храмовете ще има от Благодатния огън от предходната година, който се съхранява сега в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил”.

“Решението на Светия Синод е разумно”, сподели пред “Труд” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. “Има доста условия, които постановиха това решение на Светия Синод. В Eрусалим нещата в този момент не са спокойни, има редица компликации, свързани с организацията на пътуването. Надяваме се Благодатният огън да слезе в Светия град. Важното е, че ние тук имаме непокътнат от предходната година и ще можем да отслужим Пасхалната света литургия”, уточни още Дядо Йоан.

Междувременно от държавната пресслужба оповестиха, че министър председателят Кирил Петков е изпратил писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в което твърди, че “българското държавно управление е готово да спомага, като обезпечи държавен аероплан за преместването на Благодатния огън от светия град Eрусалим”.

“Във връзка с наближаването на огромния християнски празник Възкресение Христово министър председателят показва готовността на кабинета да окаже подпомагане, считайки че положителната традиция, построена в годините, не трябва да бъде прекъсвана”, се споделя още в известието до медиите. От Министерския съвет оповестиха още, че Кирил Петков декларира също по този начин подготвеност за среща със Светия Синод на Българската православна черква - Българска патриаршия. Това е вторият опит на премиера да се срещне с Негово Светейшество патриарх Неофит, откакто предишния месец получи мълчалив отвод от Светия синод.
От Светия синод дадоха да се разбере импровизирано пред “Труд”, че даже и да е разполагаем държавния “Фалкон”, няма да има наша делегация в Eрусалим.

Само в първите дни на пандемията от ковид през 2020 година не сме изпращали наша делегация за Благодатния огън. Миналата година поради противоепидемичните ограничения българската делегация изчака Светлината в самолета на летището в Тел Авив, дружно с останалите православни делегации, които също останаха в техните самолети. Фенерите с Благодатния огън бяха бъдат пренесени от църквата на Божи гроб до летището в Тел Авив с боен конвой.
Ловчанският митрополит Гавриил, пред “Труд”: Дано да е за финален път
В Ерусалим към момента има ограничавания поради пандемията. Има и други ограничавания. Затова взехме решение да не рискуваме. Може би и войната ненапълно ни е повлияла на това решение. Преди две години не ходихме и в този момент взехме решение да пропуснем. Не е елементарно взето това решение, нека да е за финален път. Винаги сме се вълнували дали ще успеем да го донесем и да доближи огънят да всички храмове в страната, тъй че в среднощ на всички места да го има.

Въпреки глобите
Русия провежда превоз
Руският дипломат в Израел Анатолий Викторов разиска още на 3 април с Ерусалимския патриарх Теофил III подготовката за церемонията по спускането на Свещения огън в църквата на Божи гроб на 23 април.

Губернаторът на Ставропол Владимир Владимиров посочи, че Свещеният огън ще бъде доставен за девети път. А макар глобите, които затрудняват организирането на транспорта му, въпросът е решен и полетът ще бъде осъществен от една от най-големите съветски самолетни компании.

Миряните ще се молят в храмовете
Гръцките духовници измежду първите на Божи гроб
Румъния, Северна Македония и Черна гора също са на място

Атина,
Бойка Атанасова,
наш сътрудник

След Великден в Гърция животът се връща към естествения си темп, а тази година и в храмовете ще се отслужат литургии.
И тази година делегация от гръцки духовници ще донесе Благодатния огън от Ерусалим в Гърция, който по традиция ще бъде разпределен измежду делегатите на епархиите в страната още на летището в Атина. Традиционно на огъня се отдава респект от военните. По стратегия се чака самолетът с Благодатния огън да кацне в следобедните часове на Велика събота, и ще бъде разнесен в мегаполисите на цялата страна със специфични полети.

Все още не е ясно дали ще има голям брой от хора посрещане на огъня, както в годините преди пандемията или ще бъде непретенциозно, както предходната година. Очаква се гръцката делегация да бъде първата от останалите православни страни, която ще получи Благодатния огън.

Румъния, Северна Македония и Черна гора са измежду страните, които ще изпратят свои делегация до Ерусалим за свещения огън.

Що се отнася до самия Великден, Възкресение Христово ще се чества в Гърция със съществуващите ограничения, като здравните управляващи предлагат потреблението на маска даже навън. За първи път тази година всички религиозни събития ще се проведат обикновено от началото на пандемията и миряните ще могат да насочат молебствия в православните храмове точно на пра­з­ника.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР