Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за

...
Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за
Коментари Харесай

БПЦ критикува Стратегията за детето

Светият синод на Българската православна черква излезе със мнение за Националната тактика за детето, като настоя за цялостна редакция. Стратегията за детето беше оповестена за публично разискване през януари и следва да прегледана и гласувана от Министерския съвет.

От БПЦ показват, че приветстват заложеното в тактика право на детето на "живот, оцеляване и развиване ", като упорстват с това да се създадат и други законови промени, с които да се забранят абортите, като по този начин съгласно тях ще се реши и демографската рецесия.

"Ако по приемлив за всички страни метод бъде преодоляно несъгласието в българското законодателство и в НСД`2019-2030 година във връзка с узаконеността на аборта и правото на живот на детето във всичките му витални цикли, обществото ни и в частност българските деца ще получат нов късмет за пълноценно битие и блажен прогрес, а обществото ни – опция за превъзмогване на демографската рецесия ", показват от БПЦ.

"Никаква причина, с изключение на най-тежки и необратими болести на майката като остро изразена олигофрения, съпроводена с неработоспособност и съдбовна непълнота на органните функционалности (непозволяващи пълноценното изхабяване на дете), или например малформативни отклонения при самия плод като аненцефалията (заченато дете без глава), които вършат по-нататъшния му живот и развиване невъзможни, не може да оправдае позволеното от страната и планувано заличаване на детски живот в утробата на майката с огромен риск за нейния живот и третирането на убитите деца като „ болничен отпадък”, пишат те.

Църквата упорства още религията да стане наложителен предмет в учебно заведение.

"Чрез религиозното обучение в детските градини и учебните заведения се образоват освен мозъците, само че и сърцата на най-малките членове на нашето общество. Това ще рече, че заниманията по Религия (в частност: Християнство-Православие) откриват на децата святата загадка за това, че индивидът е основан по Божий облик, и че да се образоват, значи те да се развиват освен интелектуално, само че и да се усъвършенстват във религия, вяра, обич, добротворство и благочестие. Това е и би трябвало да бъде най-висшата цел на всяко обучение, на всяка начетеност – обликът на индивида да се уподоби на Първообраза на своя Създател ", показват от БПЦ.

От Църквата са безапелационни, че качественото обучение за всички деца не би било бъдат пълноценно "без превръщането на религиозното обучение в наложително за всички деца (с опция за вътрешен избор сред няколко посоки според от възгледите и вероизповеданието на фамилията и детето) ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР