Светите Памфил, Порфирий и други християни с тях пострадали за

...
Светите Памфил, Порфирий и други християни с тях пострадали за
Коментари Харесай

Честваме паметта на мъчениците Памфил, Порфирий и на други с тях, както и на свети Флавиан, Цариградски архиепископ

Светите Памфил, Порфирий и други християни с тях потърпевши за вярата в Иисус Христос в град Кесария, Палестина, при ръководството на император Диоклетиан.

Памфил бил свят човек, уважаван от всички. Получил положително обучение в град Берит (днес Бейрут, Ливан) и в Александрия, Египет, по-късно бил духовник в Кесария. Неуморно се трудел над ръкописите на Свещеното Писание. Искал да направи свещените книги допустимо най-достъпни за всички християни. Създал огромна библиотека и се стараел да популяризира светата религия. Но при гонението бил измежду първите жертви. Заедно с него потърпевши Порфирий и още няколко видни християни, обезглавени в 310 година

Свети Флавиан бил духовник в Цариград и служел в църквата " Света София ". Заради добродетелите и духовните му способности, през 447 година Флавиан бил определен за архиепископ на царстващия град. В това време Църквата била смущавана от лъжеучението на Евтихий, който - макар ясните инструкции в Евангелието, че Иисус Христос бил и Бог, и човек - твърдял, че Спасителят имал единствено едно естество - божествено. 

Свети Флавиан твърдо защитавал православното обучение. И като видял, че ереста се популяризира, свикал в 448 година поместен събор, на който Евтихий бил жигосан като разколник и лишен от заветен ранг. Но в 449 година с поддръжката на императора бил призован в град Ефес събор от съидейници на Евтихий. Бил свикан и архиепископ Флавиан, който еретиците освен нападали с думи, само че и му нанесли нечовечен побой. 

След три дни светителят умрял от раните си. Когато разбрал това, римският папа свети Лъв защитил мнението на починалия към този момент архиепископ Флавиан и настоял да се свика събор, който да отбрани православната религия. Това сторил Четвъртият космополитен събор в Халкидон в 451 година, като уважил паметта на свети Флавиан.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР