Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и

...
Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и
Коментари Харесай

Премиерът посрещна 24 май в собственото си училище

" Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и скъп подарък - писмеността. Онова " А "  и " Б ", което през днешния ден употребяват над 200 милиона души . Онази писменост, посредством която оставяме най-ярката диря в международната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи! Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи! ". Това съобщи във връзка днешния празник министър-председателят Кирил и Методий в свое одобрение във фейсбук страницата на Министерски съвет.

Днес Петков посрещна 24 май в учебното заведение, в което е учил - столичното 7 СУ " Св. Седмочисленици ".  " Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за фантазиите си! ", обърна се той към възпитаниците на учебното заведение, представен от, които го разпитаха за спомените и обичаните му предмети.

" Беше ми доста мъчно по съветски език. Той ми беше доста сложен с падежите. Спомням си, че когато идваха класни или проби, не бях доста удовлетворен. И би трябвало да си призная, че един или два пъти съм бягал от час. Но това е най-лошото нещо ", сподели Петков.

Той се дефинира като добър възпитаник. По съветски обаче имал двойка. " Повечето ми оценки бяха шестици. Имах обаче двойка и по физика в седми клас. Това беше забавно, тъй като в 12 клас желаех да бъда физик. Когато получавате двойки, работете и не се отхвърляйте ", прикани той учениците. Премиерът сподели още, че доста е харесвал българския език и литературата. Похвали се и, че постоянно е бил добър по математика, която " макар че изглежда като отегчителен предмет, в действителност дава доста благоприятни условия ".

 

Езикът на Вазов ще надживее експериментите на " неразумните юроди "

" На 24 май всички сме единствено българи. В йерархията на духа и културата нито благосъстоянието, нито властта са меродавни. Тук значимо е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете ", съобщи в и президента Румен Радев, който е на посещаване в Пловдив.

" Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са отвън Отечеството. Но постоянно има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език... езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всевъзможни мракобесни времена на нелепост, неучтивост и чуждопоклонство и опитите на " неразумните юроди ", които боравят случайно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си родственици, които не признават произхода или родството си с нашата тирада. Ще надживее и комплексите на тези, които позволяват да се откажем от кирилицата ", съобщи той.

От Пловдив президентът уточни, че науката, вярата и просветата са пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР