Свети Талалей бил родом от Киликийска област. Като презрял светската

...
Свети Талалей бил родом от Киликийска област. Като презрял светската
Коментари Харесай

Св. преподобния Талалей

Свети Талалей бил родом от Киликийска област. Като презрял светската суетност, изначало пристигнал в обителта на преподобни Сава Освещени**. И като възлюбил постническите подвизи на монашеското житие, той приел ангелския облик и за добродетелния си живот се удостоил със сана презвитер.
След няколко години отишъл в Гавала, един от сирийските градове, който принадлежал към Лаодикийската митрополия. На разстояние двайсет стадия от града имало огромна могила. На нея имало остаряло езическо капище, заобиколено от антични гробници; там обитавали голям брой нечисти духове. Всички, които минавали оттова, се боели от това място, тъй като нечистите духове освен плашели пасажерите с привидения, само че постоянно даже ги нападали и причинявали доста несгоди на хора и на животни.
Като чул за това, преподобният отишъл и се поселил на могилата. Построил си там неголяма палатка и живял в нея, подвизавайки се в пост, умъртвявайки плътта си с ограничения, молейки се непрекъснато през деня и нощем. Нечистите духове не могли да понесат това съседство. Като се събрали цяло пълчище, те се устремили с огромна гняв към светия мъж, стараели се да го уплашат с диви гласове, заканвали му се и с всевъзможни козни се опитвали да принуждават светеца да напусне това място, което той от дълго време смятал за свое. Но мощен посредством вярата си в Бога, преподобният, като се ограждал с молитва и с кръстно предсказание, стоял бодро като смел и несломим боец и потъпквал немощната мощ на злите духове.
Така светецът дълго време, през деня и нощем, мъжествено се борил с нечистите духове и най-после с Божия помощ ги победил. Те избягали със позор, като не били в положение да надвият непобедимия Христов боец.
Като изгонил бесовете, Божият ласкател си построил, напълно не съгласно растежа си, дребна и тясна килия, която била два лакътя на височина и един - на широчина; в нея той не можел освен да стои, само че даже и да седи по нормалния метод: той бил висок на растеж, по тази причина, като седял в килията си, той постоянно бил заставен да навежда главата към коленете си. В тази теснотия той живял към 10 години. В това време го посетил Киринейският свещеник Теодорит и заварил преподобния да чете Евангелието. Когато епископът го попитал за какво си е избрал този метод на живот, светецът дал отговор:
- Аз съм огромен грешник; вярвайки, че в бъдещия живот ще ме реализиран огромни мъчения, изобретих за себе си този дребен затвор, надявайки се, че с тези неголеми ограничавания ще се избавя от безконечните страдания.
Беседвайки с него, епископът получил огромна изгода за душата си.
Бог дарувал на преподобния и дара на чудотворството: с молитвите си той можел да изцерява страдащите от всевъзможни заболявания и изцерявал освен хора, само че и животни. Затова мнозина идвали при него като при целителен извор и намирали освен телесно, само че и душевно здраве. Поради това мнозина от елините, живеещи в близост, се обърнали към Христа Бога. Сред християните, живеещи в рамките на град Гавала, имало доста езичници. Всички те се просветили със светата религия, доведени до знание на истината посредством чудесата на свети Талалей. С помощта на тези новообърнати християни преподобният разорил езическото капище и унищожил могилата. Като очистил това място от бесовските скверноти, той построил тук Божий храм в чест на всички свети мъченици и открил всекидневно свещенодействие за популярност Божия. Останалото време от живота си прекарал в същите подвизи, в които обитавал и по-рано и като угодил на Бога, се преставил в дълбока напреднала възраст. Свети Софроний Иерусалимски написа за този преподобен в Лимонария следното
" Авва Петър, презвитер в лаврата на свети Сава, ни описа за авва Талалей Киликийски, че този благословен отец шейсет години бил духовник и в никакъв случай не прекратявал сълзите си, казвайки:
- Братя, Бог ни е дал това време за смирение и в случай че го пропилеем, ще бъдем съдени строго за това. "
Преподобният Талалей умрял към 460 година, като претърпял в монашество 60 години.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР