Свети Климент Охридски е един от учениците на светите братя

...
Свети Климент Охридски е един от учениците на светите братя
Коментари Харесай

Какво знаем за Св. Климент Охридски – патронът на най-старото висше учебно заведение у нас?

Свети Климент Охридски е един от учениците на светите братя Кирил и Методий, както и феодален български академик и литератор. Той е основал известната Охридска школа. Освен това се счита, че той е и първият български свещеник, който е проповядвал на старобългарски език.

Освен всичко изброено до тук, Свети Климент Охридски е и патрон на първото висше образователно заведение у нас – Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Патронният празник, на който за уважава светецът и литератор се отбелязва на 25 ноември.

01.10.1888 година – Основан е Софийският университет „ Св. Климент Охридски “.
Честит празник, сътрудници!
— Alexander Alexiev (@kerouacTM)
Какво обаче знаем за житието на Свети Климент Охридски?

В наши дни един от главните източници, от който черпим информация за житието и битието на Свети Климент Охридски е „ Житие на Климент “, което е написано от Теофилакт. Четейки този текст, оставаме с усещането, че Климент Охридски е бил доста деятелен преподавател и просветник на словото, писането и четенето на книги и всичко обвързвано с българската словесност. За това не е и инцидентен фактът, че първият български университет е кръстен точно на него.

Климент, като един от учениците на братята Кирил и Методий, продължава тяхното дело за разпространяване и разпространение на словото. Дейностите му от педагогическа позиция са в действителност доста на брой и много значими по своята същина. Той е пишел книги, учел е деца на разнообразни науки, проповядвал е божието дело и самият Климент е считал, че незнанието и бездействието водят до „ всякакво зло “, до момента в който учението е било безспорна добродетел, която всеки би трябвало да носи в себе си и, в случай че има опция да я популяризира и у другите хора.

От текста на Теофилакт излиза наяве, че задачата на живота на Климент Охридски е словото, както устното, по този начин и писменото. Той се е стремял на всеки да покаже нещо и всеки да научи на нещо ново, тъй като е считал, че мъдростта е велика и безкористна добродетел. И в действителност не е ли едно от най-великите неща тъкмо това, да имаш мъдрост, която да предадеш на идващите генерации и да знаеш, че те са просветени в нея с помощта на теб самия. Всеки, който успее да научи даже един човек на нещо ново и положително, може да счита себе си за подстрекател, въпреки и в доста дребна степен.

Св. Климент Охридски Чудотворец - божји светител и национален просветник:
„ Или не поучувај, или поучувај со својот живот. Инаку, со зборовите ќе ги повикуваш, а со делата ќе ги бркаш. “
Како што говорел, по този начин и живеел.
— Ganka Cvetanova (@gankacv)
Както е написал Теофилакт: „ И няма нищо чудно в това, дето той се грижеше да промени настроението на хората към повече благост и човечност. Но тъй като цялата българска страна тогава беше покрита с диви дървета и имаше дефицит от плодовити дървета, той и с това положително я подари, като донесе от Гърция всевъзможен тип плодовити дървета и посредством присаждане облагороди дивите... “.

Този откъс демонстрира, че Климент Охридски посредством словото се е опитвал да направи хората по-добри, по-човечни и по-смирени. Но с изключение на тази така наречен духовна храна, той е бил доста деятелен и в други направления и се е опитвал по всякакъв начин да оказва помощ на хората, с които се среща. Това също е един прелестен образец, който може да послужи на всеки човек, с цел да продължи и той положителното нататък и по този начин да се съобщи на доста повече хора.

Освен това Климент Охродски е разпространявал словото на просто, понятен език, с цел да може даже най-необразованите и невежите да го схванат, да се допрян до него и да почерпят мъдрост от него. Искал е да популяризира словото и писмеността измежду колкото се може повече хора – „ А /Климент/ какво направи? Той кърмеше /народа/ със словото, тоя същински самун, който укрепваше сърцата. “

Има ли принос в основаването на глаголицата?

Климент Охридски е знаел старобългарски и гръцки език, и от това голям брой историци допускат, че той е бил част от езиковия кръжок на Кирил и Методий и е съдействал за основаването на славянската писменост.

Как става свещеник?

Едно от първите дейности на Симеон като държател е да извика Климент в Преслав, и да го назначи за свещеник. По думите на Теофилакт „ по този начин Климент станал пръв свещеник на български език “. Точното местонахождение и име на епархията на Климент са били предмет на голям брой разногласия.

Като свещеник Климент продължава да поставя старания за образованието на локални духовници, способни да служат на български, и ръкополага свещеници, дякони, поддякони и миряни четци, само че не се лимитира в грижите си единствено до духовните потребности на паството си.

Последни години на Климент Охридски

Денес го чествуваме делото на Св.Климент Охридски.
Нека е за многу години!
— НЕДОПИРЛИВА (@Nedopirliva1)
Вече на напреднала възраст и доста отпаднал от работа Климент се насочва в Преслав и моли цар Симеон да го освободи от отговорностите му като свещеник, с цел да прекара последните си дни в молебствия. Симеон, който е изпитвал огромна респект към Климент обаче му отхвърля, защото го счита за доста скъп за духовния живот на българите.

При завръщането си от Преслав, Климент се разболява. Според пространното житие, макар заболяването си, в последните си дни Климент продължава да работи.

Климент Охридски умира на съвсем осемдесетгодишна възраст, на 27 юли 916 година в Охрид. Погребан е в притвора на манастирската черква „ Св. Пантелеймон “ („ Стари Св. Климент “), превърната към 1515 година в джамия, възобновена от руините през 2001 – 2002 година Скоро след гибелта си Климент е канонизиран като светец.

За многу години Св. Климент Охридски и Св. Пантелејмон ☦️
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР