Свети Амвросий е сред видните отци на ранната Църква на

...
Свети Амвросий е сред видните отци на ранната Църква на
Коментари Харесай

Какъв празник честваме днес?

Свети Амвросий е измежду видните отци на ранната Църква на запад. Родил се в 340 година, получил положително обучение в Рим и постъпил на държавна работа в град Медиоланум (днес Милано). Вярвал в Иисус Христос, само че се готвел умишлено за свето кръщение и дълго не пристъпвал към купела. Когато в града трябвало да се избира свещеник и християните били разграничени сред двама претенденти, внезапно от народа поискали Амвросий за свещеник. Това се харесало на всички и по гледище на вярващите той бил одобрен за свещеник.

Преди това приел кръщение, за седмица минал всички църковни степени и станал свещеник за огромна наслада на целия народ. Амвросий изцяло оправдал оказаното му доверие и скоро спечелил любовта на хората. Епископът умеел да съедини кротостта, справедливостта и любовта към ближните. Той самичък плачел с грешниците, които идвали за изповед, и всички нещастни получавали от него помощ и разтуха. Бил умен свещеник и добър богослов. Упокоил се в 397 година, написа Българска телеграфна агенция.

Преподобната Филотея е родена в Южна Тракия (днес в Турция). Получила положително обучение и била омъжена, само че скоро мъжът й починал. Тогава тя напуснала дома си и се заселила в пусто място, където се подвизавала в пост и непрестанна молитва. Заради нейното старание и обич към всички Бог й дал подарък на чудотворство и мъдрост да поучава. При нея идвали духовници и доста народ да чуят мъдрите й препоръки, и да получат излекуване с нейните молебствия. А когато се упокоила, светите й мощи се оказали нетленни и при тях ставали доста чудеса.

В началото на ХIII век те били пренесени в Търново от българския цар Калоян. А след рухването на България под османско робство в 1393 година мощите били взети в сръбските земи, а оттова - в румънския град Куртя де Арджеш, където са до момента. Житието на преподобната Филотея е формирано от свети Евтимий Търновски.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР