Светът следи сблъсъците в Близкия изток и докато едни застават

...
Светът следи сблъсъците в Близкия изток и докато едни застават
Коментари Харесай

Как реагира светът на военна операция срещу Израел

Светът следи конфликтите в Близкия изток и до момента в който едни застават на страната на Израел - други поддържат интервенцията, оповестена от палестинската формация " Хамас ". 

От Европейския съюз осъдиха нападението в Израел. Върховният представител по външните работи - Жозеп Борел, съобщи, че блокът е взаимен с еврейската страна. 

 
Категорично осъждаме офанзивите на " Хамас ". Това ужасяващо принуждение би трябвало да спре неотложно. Тероризмът и насилието не вземат решение нищо.
Жозеп Борел, Върховен представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността

В свои изказвания водачите на редица страни, измежду които Германия, Италия и Франция, приканиха за деескалация.

Британският външен министър акцентира, че Лондон " постоянно ще поддържа Израел и правото на страната да се отбранява ". Подобна позиция има и Украйна. От американския Пентагон наблюдават от близко обстановката.

 
В идващите дни Министерството на защитата ще работи, с цел да подсигурява, че Израел има всичко, от което се нуждае, с цел да се пази и да защищити цивилните от принуждение и тероризъм.
Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати

Междувременно от Египет предизвестиха за " тежки последствия " от конфликтите, а от Турция - президентът Реджеп Ердоган разяснява:

 
Във връзка със събитията в Израел - Турция приканва всички страни да работят сдържано и да заобикалят импулсивни ходове, които ще ескалират напрежението.
Реджеп Ердоган, президент на Турция

Реакции пристигнаха и от Персийския залив - Саудитска Арабия, която пробва да възстановява връзките с Израел, прикани за " неотложен завършек на насилието сред израелци и палестинци ". От Катар упрекнаха управляващите в Тел Авив за ескалацията, до момента в който Иран застана зад бойците на " Хамас ".

Ливанската формация " Хизбула " съобщи, че е " в директен контакт с управлението на палестинската опозиция ". 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР