Светът още не е излязъл от ситуацията на пандемия, но

...
Светът още не е излязъл от ситуацията на пандемия, но
Коментари Харесай

Сбогом на гръмките трансфери

Светът още не е излязъл от обстановката на пандемия, само че към този момент е кристално ясно, че футболът повече няма да бъде същият. В доста аспекти. Като начало евентуално мачовете ще се организират много време без аудитория, ограниченията за сигурност за играчите ще бъдат невиждани досега, краят на сегашния сезон ще бъде извънредно късно, както и началото на идващия... Ще има трансферни прозорци на необикновени дати, най-вероятно и плейофни мачове от Шампионската късно. И още, и още...

Но най-тежките последици се чакат от влошеното финансово положение на клубовете, които бяха ударени от най-малко два месеца без съществени доходи (тв права, билети). Намаляването на заплатите е най-лесно забележимото разследване от рецесията. Вече даже в огромни шампионати като британското, немското и италианското се заприказва за банкрути на клубове.

При много от тях орязването на приходите на играчи и чиновници може да остане за непрекъснато. А съкращаването на бюджетите за селекция като че ли е най-логичната последваща стъпка. Вече някои клубове оповестиха, че подхващат сходна мярка. Сред тях и миналогодишният финалист в Шампионската лига " Тотнъм ".

" Числата досега бяха прекомерно огромни. Плащаха се суми от над 100 милиoнa eврo зa един футболист. Нo

 

тoвa към този момент щe ce прoмeни, нямa дa имa пoвeчe тaкивa трaнcфeри "

 

Прогнозата идва не от кого да е, а от президента на ФИФА Джани Инфaнтинo пред испанския в.  " Мaркa ".

Няма по какъв начин да мислим сега дали " Барселона " ще си върне Неймар за 200 млн. евро, или пък " Реал " ще заплати за Пол Погба 150 млн. Последното сигурно няма по какъв начин да стане, след като статистическият център CIES Football Observatory разгласи, че точно при халфа на " Манчестър Юн " се следи един от най-изразителните спадове в цената. Според изчисленията сега той коства към 35 млн. евро при 65 млн. в края на февруари. И няма по какъв начин да си и намерения за трансферна сума с девет числа.

Но освен при Погба се следи срив в цената. Такава е наклонността за играчите във всички огромни шампионати, за по-малките да не приказваме... Отново CIES Football Observatory по личен логаритъм пресметна загуби от към 28% в цената на клубовете в петте водещи шампионати на Стария континент . Това ще е при мрачен вид - играчите с изтичащи контракти на 30 юни да не си ги възобновят до тогава, а мачове да не се играят също до началото на юли. И двете варианти са евентуални, изключително тази с контрактите.

В тези кошмарни месеци за света е немислимо да се приказва за договаряния за преподписвания, камо ли за прехвърляния. Което удря по цената на играчи, респективно и по общата стойност на клуба. В това отношение CIES Football Observatory пресмята, че

 

най-губещ от огромните европейски клубове ще бъде " Олимпик " (Марсилия),

 

чиято обща стойност ще падне с 37.9%. После идва " Интер ", за кoйто изчисленията сочат спад с 35.7%. Над 34% обезценяване се чака още при два италиански тима - " Верона " (34.3%) и СПАЛ (34.2%). Сред по-големите клубове, за  които се предвижда голям спад, са " Байерн " (-33%), " Реал " (-31.8%), " Пари Сен Жермен " (-31.4%), " Барселона " (-31.3%), " Милан " (-31.2%) и други Най-малък е минусът при френския " Брест " (-16%), само че за един клуб от подобен диаметър дори и сходно оттегляне ще се отрази доста тежко.

Тези проценти се дефинират от няколко фактора - възраст на футболистите, продължителност на контракта, показване в мачовете от сезона преди краткотрайното преустановяване и други Респективно най-губещи откъм цена са по-възрастните играчи с изтичащи договори, които не са били употребявани доста този сезон . Необходима вметка е, че цената за един клуб се дефинира от общата стойност на 20-те най-скъпи играчи в тима, в случай че в това време не са подписали нов контракт или бъдат прекъснати мачовете, без в това време да са удължени изтичащите договори.

Ако оставим встрани процентите, елементарно разбираме, че приказваме за доста пари. И по-точно въпросният общ среден спад в цената на клубовете от Топ 5 в Европа от към 28% се показва по този начин - от 32.7 на 23.4 милиарда евро.

И в цялата мрачна картина ще го отнесат всички по веригата. Това означава съкращения на администрация, както и  отражение върху активността на футболните сътрудници . Английският в. " Дейли Мейл " към този момент предвижда големи загуби от нереализирани комисиони за тези мениджъри. Дори бе предположено, че по-малките агенти просто ще излязат от бизнеса, още повече че те много мъчно и с цената на дълги правосъдни дела биха си взели дължими суми при банкрути на клубове, каквито безспорно ще има. А за момента не се планува специфичен фонд, който да компенсира мениджърите, какъвто ФИФА обмисля да сътвори за футболистите, които ще се окажат освободени или ще имат финансови искания към клубовете си в идващите месеци.

 

В БЪЛГАРИЯ

От CIES Football Observatory не са изнесли съответни прогнози за спада на цената на българските клубове. Но подобен ще има. Може би максимален ще е при " Левски ", защото там изключителното състояние се съчета с така и така тежката финансова рецесия. При " сините " се обрисува трайно съкращаване на заплатите от идващия сезон и свито до най-малко перо за нови попълнения.

Дори и от най-стабилния финансово клуб у нас - " Лудогорец ", заговориха за ограничения за облекчение на бюджета като отвод от летен лагер в чужбина. Други клубове досега не са коментирали някакви непрекъснати ограничения, само че освобождение на по-скъпите играчи, понижаване на заплати и други непопулярни решения (респективно намаляване на стойността) се чакат в тимове като  " Царско село ", " Дунав ",  " Етър ", " Ботев " (Вр), за които самото започване на идния сезон ще е предизвикателство, да не приказваме за лукса да се заплащат суми като досегашните за привличането на футболисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР