Светът не прави достатъчно, за да защити кораловите рифове, заяви

...
Светът не прави достатъчно, за да защити кораловите рифове, заяви
Коментари Харесай

ООН: Смъртта на кораловите рифове е екологична трагедия

Светът не прави задоволително, с цел да отбрани кораловите рифове, съобщи специфичният делегат на Организация на обединените нации за океана в отбрана на морските екосистеми, които подсигуряват биоразнообразието, поддържат подводния живот и създават част от кислорода, който дишаме.


В изявление за Асошиейтед прес в границите на интернационална конференция за океаните в Гърция Питър Томсън предложи всички значими коралови рифове да бъдат включени в морските предпазени зони в границите на по този начин наречената самодейност " 30×30 " - проект за оповестяване на 30 % от международните сухоземни и океански територии за предпазени зони до 2030 година

Водещи учени, занимаващи се с кораловите рифове, оповестиха, че за четвърти път - и за повторно в рамките единствено на 10 години - кораловите рифове са подложени на световно избелване вследствие на стоплянето на океаните на фона на провокираното от индивида изменение на климата.

Избелването настава, когато подложените на стрес корали, които са безгръбначни животни, изхвърлят водораслите, които обезпечават храната им и им придават ярките цветове. Въпреки че коралите могат да се възстановят, тежкото и дълготрайно избелване може да ги убие.

В понеделник учени от Националната океанска и атмосферна администрация и Международната самодейност за кораловите рифове обявиха, че от февруари 2023 година насам е доказано избелване на коралите в минимум 53 страни, територии или локални екосистеми.

Въпреки че се прави доста за опазването на кораловите рифове по света, главната причина, която подтиква събития като световното избелване, е изгарянето на изкопаеми горива, което води до излъчвания на парникови газове и стопляне на океаните, споделя Томсън.

" Прави ли се задоволително? Отговорът е, че несъмнено не ", споделя той.

Томсън съобщи, че има вяра, че някои по-устойчиви корали ще оцелеят, и означи напъните за запазване на коралите в уреди като аквариуми. Но " изправени ли сме пред колосална екосистемна покруса? Да, несъмнено. И не можем да избягаме от това ", сподели той. " Четвъртото всеобщо избледняване е просто... предвестител на това, което следва ".

Понякога описвани като подводни тропически гори, кораловите рифове поддържат една четвърт от морските типове и образуват значими бариери, които защищават крайбрежията от цялата мощ на бурите. Те също по този начин обезпечават милиарди долари доходи от туризъм, лов на риба и други търговски действия.

Томсън съобщи, че включването на значими коралови рифове в самодейността " 30×30 " би било вероятен метод за повишение на тяхната отбрана. Разширяването на обсега на гаранциите на морските предпазени зони, би било " доста скъпо за опазването на рифовете ", сподели той.

" Не може да има здрава планета без здрав океан. А здравето на океана сега очевидно се утежнява ", сподели Томсън./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР