Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и

...
Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и
Коментари Харесай

Радев: Всеки ден от опустошителната война на Русия срещу Украйна е заплаха за глобалния мир

Светът навлезе във фаза на огромни политически, стопански, обществени и софтуерни разтърсвания. Това сподели президентът Румен Радев при откриването на обичайния банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България. Държавният глава е хазаин на приема в Националния исторически музей, оповестява Българска телеграфна агенция.

Измина една година на задълбочаващи се провокациите, уточни Радев. По думите му сме очевидци на нови спорове, които носят неустойчивост и ескалация.

Президентът съобщи, че чака Европейският съюз да потвърди, че е съюз, учреден на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат отвън пълноправното Шенгенско пространство.

Втора година напълно покрай нас бушува опустошителна война на Русия против Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, опустошения, неимоверно страдалчество. Всеки ден от тази война е опасност за световния мир, сигурност и икономическо развиване, сподели Румен Радев пред дипломатите.

Дезинформацията, рисковете, свързани с потреблението на изкуствен интелект, климатичните аномалии и естествени бедствия, демографията – всички тези провокации слагат човечеството пред нови тествания и решението в нашите групови старания, добави президентът.

По думите на президента на този декор България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността. Очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на разработване на общите позиции в Европейски Съюз, НАТО и Организация на обединените нации, които са главните вектори на българската външна политика, уточни Радев. Според него още повече нашият принос е изключително значим в процесите на разговор за нужната промяна на Европейски Съюз към по-активна геополитическа роля и стратегическа самостоятелност. 

Енергийната рецесия и войната в Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, съдействие и взаимност, сподели Радев. Той чака държавното управление да бъде още по-активно в довеждането до дъно и подписването на меморандумите, които остави служебното държавно управление, за третия мост сред България и Румъния над р. Дунав и за взаимно ръководство на северните гръцки пристанища. 

България постоянно е била и ще бъде най-силния покровител на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, съобщи още Румен Радев.

В днешния динамичен и все по-глобален свят няма страна, в която да нямаме българска общественост, сподели президентът на посланиците и им благодари за поддръжката, която оказват на сънародниците ни. 

Дипломатите усещаме, че България е нашият втори дом, а отзивчивият български народ е станал наше по-голямо семейство, съобщи посланикът на Ливан Туфик Жабер от името на ръководителите на дипломатическите задачи. Посланикът означи " прелестния български народ ", който постоянно е подготвен да оказва помощ и спомага.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР