Светът може вече да е преминал поредица от повратни точки

...
Светът може вече да е преминал поредица от повратни точки
Коментари Харесай

Критично положение с климата: светът може да е изпуснал контрола

Светът може към този момент да е минал поредност от повратни точки по отношение на климата. Това стряскащо предизвестие насочат учени. Този риск е " екзистенциална опасност за цивилизацията ", акцентират те, което значи " ние сме в положение на планетарен сериозен миг ", написа " Гардиън ".

Повратните точки са достигнати, когато избрани въздействия на световното стопляне станат неудържими, като да вземем за пример неконтролируемата загуба на ледени покривки и гори. В предишното се смяташе, че рисково стопляне на планетата с 5 градуса е належащо за прекосяване на повратните точки, само че последните доказателства демонстрират, че това може да се случи със стопляне сред един и два градуса.
 Мрачна прогноза за света - групов неуспех в битката против климатичната рецесия
Мрачна прогноза за света - групов неуспех в битката против климатичната рецесия

Но отчет на Организация на обединените нации, оповестен през днешния ден, демонстрира, че светът е надалеч от тези цели

Планетата към този момент се е затоплила с един градус и температурата сигурно ще се увеличи още поради предишните излъчвания и тъй като равнищата на парниковите газове към момента се повишават. Освен това учените предизвестяват, че една повратна точка като освобождението на метан от размразяването на безконечната заледеност, може да подхранва други, водейки до каскада.

Изследователите признават в коментарна публикация в сп. Nature, че комплицираната просвета на повратните точки значи, че остава огромна неустановеност. Но те споделят, че евентуалните вреди от повратните точки са толкоз огромни, а времето за деяние толкоз малко, че " да не обръщаме внимание на заплахата не е виновен вид ". Те приканват за незабавни интернационалните дейности.
 Затоплящите климата парникови газове с нов връх в атмосферата
Затоплящите климата парникови газове с нов връх в атмосферата

Човечеството продължава да симулира ограничения против климатичната рецесия

" Единствено позитивното е, че скоростта, с която се натрупва вреда от поврата, към момента може да бъде под наш надзор до известна степен ", пишат те, допълвайки: " Стабилността и устойчивостта на нашата планета е в заплаха. Международното деяние - освен думи - би трябвало да отразява това. "

Проф. Тим Лентън от Университета в Ексетер, който е водещ създател на публикацията, акцентира: " Вероятно към този момент сме минали прага за каскада от взаимосвързани повратни точки. Простата версия е, че учениците (стачкуващи за дейности във връзка с климата) са прави: виждаме евентуално необратими промени в климатичната система, които са в ход или са доста близо. "
 Климатичната рецесия ще визира здравето на днешните деца през целия им живот
Климатичната рецесия ще визира здравето на днешните деца през целия им живот

По-лошите аграрни реколти могат да доведат до повече недохранване

" Като академик просто желая да го кажа, както е ", показва той и акцентира: " Не се пробва да бъде алармист, а се пробва да преглежда целия проблем с климатичните промени като проблем с ръководството на риска. Това е, което считам деяние съгласно здравия разсъдък. "

Фил Уилямсън от Университета в Източна Англия, който не е съдействал за публикацията, споделя: " Прогнозата на Тим Лентън и сътрудниците е, за жалост, изцяло правдоподобна: че може би към този момент сме изгубили надзор над климата на Земята. "

Новата публикация излиза, откакто Организация на обединените нации предизвестява, че дейностите са доста надалеч от прекъсването на световното повишение на температурата, като сега светът е на път за повишаване на междинната международна температура с сред три и четири градуса. В коментара са изброени девет повратни точки, които може да са били задействани.
 Климатичната рецесия: 11 000 учени предизвестяват за „ неизказано страдание” на Земята
Климатичната рецесия: 11 000 учени предизвестяват за „ неизказано страдалчество ” на Земята

Те оферират няколко незабавни ограничения

" Имаме това обезпокоително доказателство, че част от ледената завивка в западната част на Антарктида може да е в необратимо оттегляне ", разкрива Лентън и добавя: " Всички сигнали са, че е по този начин. " Подобна обстановка наподобява се случва в басейна на Уилкс в източната част на Антарктида. Рязкото стесняване на тези ледени покривки в последна сметка би повишило морското ниво с доста метри.

Огромната ледена завивка на Гренландия се е топила с ускоряващо се движение, споделят учените, до момента в който ледът в Северния ледовит океан се свива бързо. " Вечната заледеност в Арктика стартира необратимо да се размразява и отделя въглероден диоксид и метан ", означиха те.
 Тръмп популяризира изтеглянето на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата
Тръмп популяризира изтеглянето на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата

Това било Америка да е преди всичко

Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан, което затопля Европа, също се е забавило с 15% от средата на XX век. " Това е съвсем в обсега на естествената колебливост, само че също по този начин е мъчно да се изключи, че то е част от по-дълго закъснение ", посочи Лентън.

Учените осведомят, че 17% от тропическите гори в Амазония са изгубени от 1970 година насам. Повратната точка, при която загубата на гора води до изсъхването ѝ, може да лежи в границите сред 20 и 40 %. В умерените гори, изключително в Северна Америка, стоплянето е провокирало повече пожари и огнища на вредители, което евентуално трансформира някои региони от поглъщащи въглерод в източник. В тропическите региони се предвижда коралите да бъдат унищожени от стопляне в границите на два градуса.

Може да възникне каскада от повратни точки, тъй като да вземем за пример топенето на леда в Арктика усилва стоплянето, като излага мрачен океан, който гълтам повече слънчева светлина. Това може да усили топенето на леда в Гренландия и регионите с безконечна заледеност. " Многобройни опасности могат да взаимодействат, като една смяна ускорява друга, а стопляне единствено с градус или два е задоволително да докара до трагични каскадни резултати ", акцентира Уилямсън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР