Светът е изправен пред кибервойна, а във виртуалното сражение участват

...
Светът е изправен пред кибервойна, а във виртуалното сражение участват
Коментари Харесай

Трета световна кибервойна?

Светът е изправен пред кибервойна, а във виртуалното стълкновение вземат участие най-големите страни. В това са уверени множеството специалисти по киберсигурност, към чиято експертиза тази седмица прибягнахме в България поради хакерската офанзива в Националната организация за приходите. Още преди да има упрекнат за случая, незабавно паднаха подозрения за съветска диря в източването на база данни от приходната организация. Извън политическия подтекст всички специалисти признават, че кибервъзможностите на Москва са измежду най-хубавите в света, тъй че когато има навлизане в базата данни от сходен темперамент, постоянно е разумно да паднат съмнения и върху Русия. Примери за това могат да бъдат дадени от събития, случили се в Украйна и Естония да вземем за пример.

Политическо хакерство, шпионаж и търговия с данни - това са част от сферите, към които хакерите имат максимален интерес, споделя Серж Дроз - началник на Форума за екипи за реакция при произшествия и сигурност. Организацията е с интернационален темперамент. „ Има хора, които събират бази данни. След като ги проучваме, можем да разберем, че част от тези офанзиви са финансирани от страните. Подобни случаи се усилват. Почти всички са свързани с шпионаж и кражбата на информация от непознати страни. Всъщност шпионажът е нещо, което постоянно е съществувало сред обособените страни и не е неразрешено по закон. “

Но Русия не е единствената, която не играе по разпоредбите в киберпространството, безапелационни са специалистите. Това могат да бъдат Съединените щати, Китай, Германия и Англия. Също по този начин има страни, които напредват извънредно бързо. Такъв е казусът с Иран. Израел също има доста добре развити кибервъзможности.

Държавите употребяват киберпространството, с цел да организират офанзиви или против държавни управления, или против частни компании. Държавите организират хакерски офанзиви против държавни управления и корпорации, тъй като е много по-евтино по отношение на интервенция в действителния свят. Ако една страна нападне друга с действителна войска или посредством ракета, това ще има доста по-големи последствия, най-малкото тъй като ударената страна най-вероятно ще отвърне на удара по същия метод. Вместо да се употребяват класическите средства на войната, в този момент тя се организира във виртуалното пространство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР