Света Пелагия живяла през III век, по времето на император

...
Света Пелагия живяла през III век, по времето на император
Коментари Харесай

Честваме паметта на светата мъченица Пелагия от Тарс Киликийски

Света Пелагия живяла през III век, по времето на император Диоклетиан. Тя била щерка на знатни езичници от град Тарс в област Киликия (Югоизточна Мала Азия).

Нейни приятелки християнки я срещнали с учението на Иисус Христос и тя повярвала в Него, като поискала да Му посвети целия си живот. Пелагия почнала с интерес да учи Христовата религия. Затова тя отказала брак на благороден юноша, който й предложил да се омъжи за него. За да избегне настояването за сватба, девойката убедила майка си да й разреши да посети кърмачката, която я отгледала в детството, а в този момент живеела отвън града.

Всъщност тя се опитвала да откри свещеник Лин от Тарс, който избягал в планината по време на гонението против християните, и да бъде кръстена от него. С помощта на християни го намерила и епископът, откакто дълго беседвал с нея, я кръстил в името на Иисус Христос, причастил я и я изпратил назад в дома й. По пътя Пелагия заменила скъпите си одежди с елементарни облекла и раздала парите си на бедните. А щом се върнала у дома, тя разказала на своите прислужници за Христос, за вярата и за кръщението си. Мнозина от тях приели нейната религия и се покръстили, написа Българска телеграфна агенция.

Пелагия се пробвала да притегли и майка си към вярата в Христос, само че тя настойчиво отказвала и даже съобщила на управляващите, че щерка й е станала християнка. А управляващите по това време старателно ползвали императорския декрет за налагане на държавния фетиш към Юпитер (Зевс на гръцки) и към обожествената персона на императора. Затова християнката Пелагия била хваната и убеждавана да се отхвърли от вярата в Иисус Христос, с цел да резервира живота и положението си. Обещали й брак с видни млади мъже, само че Пелагия отхвърлила всички оферти и обещания, въпреки да съзнавала, че я чака мъченическа гибел. Накрая я осъдили на гибел посредством изгаряне. Това станало в 290 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР