Света Анисия била родом от град Солун. Родителите ѝ били

...
Света Анисия била родом от град Солун. Родителите ѝ били
Коментари Харесай

Честваме паметта на света мъченица, ето коя

Света Анисия била родом от град Солун. Родителите ѝ били християни и заможни хора. Положили огромни грижи за нейното образование и тя от детство обикнала Бога повече от всичко на света. С наслада изучавала Божия закон, старателно се стараела да извършва Божията воля. 

Но още от ранна младост Анисия се лишила от положителните си родители. След гибелта им тя наследила огромно благосъстояние, което обаче не радвало Анисия, а я плашело. Тя знаела, че в благосъстоянието има доста изкушения, че то постоянно възбужда в индивида горделивост и суетност, и елементарно отдалечава от Бога. Затова Анисия молела Бога за помощ, с цел да я упъти да използва полученото благосъстояние за изгода, а не за погубване на душата си. 

И тогава решила да раздаде всичко на бедните. Тя посещавала лечебни заведения и затвори, като носела на нещастните великодушни помощи. Но освен с пари пособия младата християнка. Тя прислужвала на болните, давала им медикаменти, превързвала им раните, служела им с обич и старание. След като раздала благосъстоянието си, тя сама заживяла в последна беднотия, като прекарвала дните в работа, а нощите - в молитва. В тая доброволна беднотия, измежду ограничения от всевъзможен жанр, тя почувствала повече душевна наслада, в сравнение с мнозина богати в луксозните си дворци.

В това време император Галерий почнал извънредно гонение срещу християните. Той е прочут като яростен съперник на християнството и основен основател на гоненията, подети от Диоклециан. Тогава, който убивал християнин, не се считал за отговорен в ликвидиране. 

Веднъж в 298 година Анисия отивала на черква, а в тоя ден езичниците имали празник. Един боец видял Анисия и решил да я принуди да принесе жертва на идолите. Изплашената госпожица се съпротивила и се прекръстила. Тогава боецът извадил меча си и безжалостно я пронизал. Християни с почести погребали тялото на мъченицата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР