Свързани новиниКоледните и новогодишни празниците могат да причинят депресия у

...
Свързани новиниКоледните и новогодишни празниците могат да причинят депресия у
Коментари Харесай

Бясното пазаруване по празниците води до депресия

Свързани вести

Коледните и новогодишни празниците могат да причинят меланхолия у доста хора. Оказва се, че постоянно натоварваме това време от годината с прекомерно огромни упования, които обаче нормално се разминават с действителността. Пазаруваме неразумно, харчим доста пари за скъпи дарове, само че това не ни носи задоволство. И оставаме разочаровани. Затова съветът на експертите е да не си купуваме страсти, а да си ги създадем. 
Прочетете още
„ Всяка година преди коледните празници стартира една тресчица за извършване на покупки. Стремежът е да се купят дарове за повече хора, защото се събираме с близки и родственици, с които сме разграничени. И в нашето схващане е останало едно вярване, че би трябвало да има подарък за всеки. Купуват се нормално доста движимости, които са ненужни и които след това не могат да влязат в приложимост. Тези, които ги получават, се чудят къде да ги складират, а тези, които ги купуват, затъват в разноски ”, изяснява пред TrafficNews психиатърът доктор Веселин Герев.

Това се получава, защото доста хора си мислят, че подарявайки подарък, в действителност подаряват някаква страст. Което не дава отговор на истината.

„ Емоционалният недостиг на актуалното общество се показва в това да има материална отплата на прочувствената дупка. И тъй като всекидневието е сиво, а на празника ще има въодушевление, преди Коледа всички са в трескава подготовка – извършване на покупки на храни и артикули, ползване на услуги и така нататък По този метод множеството хора желаят да си купят и да подарят на някого страст ”, показва експертът.

За страдание обаче не си даваме сметка, че страстта може да бъде негативна заради ненужността на подаръка. Мнозина чакат едно, а получават нещо напълно друго. И оттова в допълнение се стресират и натоварват.

„ Очакванията за някаква страст са прекомерно огромни и когато тези упования се разминат с действителността, стартира да се натрупа напрежение, кахъри и отрицателна страст. И най-големият потрес е откакто минат празниците, защото хората са се поохарчили, сметките стартират да идват и тогава стартира следпразничната меланхолия. Тя е освен финансова, само че и прочувствена. Човек стартира да се самообвинява. Мисли дали е доставил наслаждение на своите познати, дали те са останали очаровани от подаръците, в този момент какво ще прави, откакто се е охарчил толкоз. Това дава подтик на компаниите за бързи заеми, за банково кредитиране и така нататък, а вноските към тях в един миг стават непостижими. Това е моментът на следпразничната меланхолия, която се ускорява изключително след двата именни дни Йордановден и Ивановден, когато и времето е тъмно и студено, и контактите сред хората са лимитирани, и сметките са най-големи ”, споделя доктор Герев.

Затова съветът му е да не си купуваме страст, а да си я сътворяваме.

„ Срещата с близки не е наложително да бъде обвързвана с пазаруването на огромни и скъпи дарове. Приятен диалог с познати или непознати хора може да сътвори доста повече положителна сила и страсти, в сравнение с пазаруването на един безценен и от време на време непотребен подарък ”, безапелационен е той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР