Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен

...
Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен
Коментари Харесай

Св. Лаврентий

Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията устроени от римския император Валериан.
Съгласно обичайното житие, Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил възпитаник на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257 година, Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните.
По време на гоненията на Валериан през 258 година доста свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни семейства лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания – обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тюрма, където направил доста чудеса, изцелявал болните и доста хора включил към християнството. Скоро римския префект изискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен период, Лаврентий раздал съвсем цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, дружно с навалица от просяци, сакати, слепи и заболели, казвайки: " Това са същинските съкровища на Църквата ". За тази си смелост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.
Светецът се уважава както в католическата, по този начин и в православната черква на 10 август.
Тъй като Диого Диаш открива днешния остров Мадагаскар на деня на светеца 10 август 1500 година, той го кръщава остров Свети Лаврентий.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР