Министърът на младежта и спорта в ексклузивно интервю за Беновска

...
Министърът на младежта и спорта в ексклузивно интервю за Беновска
Коментари Харесай

Красен Кралев: Без спортна инфраструктура няма масов и елитен спорт

Министърът на младежта и спорта в извънредно изявление за „ Беновска пита ” по Канал 3

Красен Кралев, министър на младежта и спорта даде извънредно изявление за предаването „ Беновска пита ” по „ Радио К2 ” и „ Канал 3 ”. Ето какво сподели той по другите тематики: 

Спортната инфраструктура. 

„ Взимаме това изявление на 19 октомври. Ще го излъчим в неделя, 21-ви.Намираме се при министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в Зимния замък. Това е една от гордостите на Вашето ръководство! ”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя събеседник. „ Аз Ви благодаря, че решихте да вземете това изявление тука, тъй като това е последният обект, който открихме единствено преди няколко седмици. Един от целите ни е работата със спортната инфраструктура. Гордеем се, че през последните години, когато управляваха трите кабинета на господин Борисов, са вложени над 350 милиона в спортната инфраструктура. Без спортна инфраструктура няма нито всеобщ спорт, нито първокласен спорт.Много са новите зали, доста са залите, които са реконструирани.България дава отговор към този момент на най-високите стандарти.Има зали, които могат да поемат надпревари от най-голям сан.Вече би трябвало да обърнем внимание към залите за подготовка. Мисля, че и там имаме съществени триумфи! Аз се веселя, че показахте това украшение, тъй като от 50 години никой не е ремонтирал нищо. С доста малко средства успяхме да го приведем в доста добър тип.Дай Боже да спечелим семейството на младежките зимни олимпийски игри през 2024-та, в което аз съм уверен. Този замък ще играе съществена роля дружно с Арена Армеец! ”, регистрира роденият през 1967 година във Варна политик.   

„ Опозицията Ви укорява, че харчите пари напразно за игрища и зали, които са в провинцията, които излизат прекомерно скъпи! ”, вметна Илиана Беновска. „ Аз не мисля, че излизат скъпи! Направихме по този начин, че през последните години за първи път страната влага във футболни игрища. Футболът беше пропуснат! От 25 години нямаше нито един лев вложен във футбола. Той е най-популярният и най-обичан от българите.Успяхме да създадем по този начин, че във всеки един от регионалните градове, които имат участници в Професионалната лига, пък и във втория футболен ешелон, към този момент да има осветяване, хубави терени. За по един милион направихме ремонт на доста игрища Оптимално изразходвани пари! Един ремонт, който беше очакван за 50 милиона лв., ние го направихме за 4, ще станат 5, тъй като ремонтираме залата за тренировки, която ще отнеме също към 1 милион. Мисля, че сме доста ефикасни! ”, разяснява някогашният лекоатлет, който е минал през школата на Черно море – Варна.

Ремонтът на Зимния замък. 

„ Да погледнем по какъв начин се е оживил дворецът, ето я и съблекалнята! ”, удиви се Илиана Беновска. „ За всеки тим, който тренира тук има обособена съблекалня. Дванадесет са към този момент съблекалните.Всички клубове, които имат контракти и упражняват в Зимния замък, имат лична съблекалня.Така сме сигурни, че ще си пазят имуществото, тъй като към този момент си е тяхно ”, обясни рекордьорът на България в дисциплината 20 000 метра за юноши – старша възраст. 

Спортът като средство за предварителна защита на престъпността. 

„ Бих отбелязала още нещо, което би трябвало да го имате поради и Вие, ръководещите, и ние, публицистите, че на практика спортът е това, което може да даде на младежите една друга посока на развиване, а не, както в последно време се случва постоянно, младежи правят тежки закононарушения! Взимам за образец последния случай в Русе с убийството на журналистката Виктория Маринова! ”, установи Илиана Беновска. „ Ние вършим извънредно сполучливи акции през последните две години, със средства, които ни бяха предотстъпени от финансовото министерство, които се събират от хазартните оператори. Изключително сполучливи акции, които се осъществят от неправителствени организации и спортни клубове, за битка с експанзията и всички типове други зависимости. Имаме триумф в тази посока! Спорът сплотява нацията, изключително груповите спортове! Дава на българите самочувствие, дава мотив за горделивост! Имаме страхотни триумфи в този момент на младежката олимпиада! ”, проучва някогашният народен играч по кънтри крос.   „ Искам тъкмо това да кажа – Александра Начева донесе пети златен орден на България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес! ”, солидаризира се Илиана Беновска. „ 24 състезателя в 14 спорта взеха 10 медала! Толкова, що се касае за всички останали игри досега! Това са българи, които са на международно равнище, които ще радват нашите сънародници в идващите 10-12 години! ”, довери дипломираният доктор, приключил Медицинския университет във Варна.

Законът за физическото образование и спорта. 

„ Гордеете ли се, че станахте татко на новия закон, двадесет години не е променян – Законът за физическото образование и спорта? ”, попита Илиана Беновска. „ Това беше един от целите, тъй като знаех, че остарелият закон към този момент не дава отговор на действителните потребности на всички спортни организации. Нещата са доста динамични.Трябваше да създадем закон, който да им оказва помощ, който да дава отговор на новите потребности.Наистина се получи добър закон, макар че се забави 3 години.От друга страна това ни даде опция да изслушаме всички институции, всички хора, всички клубове, федерации, които са заинтригувани от самия закон, който ще контролира тяхната активност ”, безапелационен беше Красен Кралев.

Кандидатурата на България за зимните олимпийски игри през 2024 година.

„ Като говорихме за младежи – виждаме тука децата, които упражняват нонстоп на зимната пързалка! ”, с трогване означи Илиана Беновска. „ Когато се направи една спортна инфраструктура, постоянно децата я изпълват със наличие! Успехите не закъсняват! До 2024 година, когато имаме късмет да спечелим това домакинство на зимните юношески олимпийски игри, ще имаме едно доста мощно потомство, което да ни зарадва с триумфи, както на летните, по този начин и на зимните игри, само че без инфраструктура това е невероятно да се случи! ”, съобщи съоснователят на Българското съдружие за почтени избори.   „ Много мощна поддръжка има в този момент за зимните олимпийски игри от ръководителя на МОК Томас Бах! ”, добави Илиана Беновска. „ В диалог с премиера Борисов той предложи България да поеме организацията на тези игри. Видя се, че имаме организаторски качества, инфраструктура.Най-голямото самопризнание беше тази покана да издигнем кандидатурата на България за хазаин на младежките зимни олимпийски игри.Март месец има международно състезание по шорттрек. Това е може би най-успешният български зимен спорт с помощта на триумфите на Жени Раданова! Имаме почтена наследничка – Катрин Маноилова.Тя спечели бронзов орден на зимните юношески олимпийски игри последния път. Така че чакаме много положително състезание! За първи път ще бъдем хазаин на подобен огромен конгрес на зимни спортове на закрито.Ще бъде в Арена Армеец.Тя ще бъде заледена.Смятам Арена Армеец да бъде главното оборудване по време на зимните олимпийски игри ”.

Меродавен ли е политическият рейтинг. 

„ Вие би трябвало да сте доста удовлетворен, тъй като в последните социологически проучвания Вие сте с един от най-високите рейтинги измежду ръководещите ”, означи Илиана Беновска. „ Рейтингът не би трябвало да се абсолютизира. Той дава една противоположна връзка с гласоподавателите, демонстрира дали сме на прав път, дали са ни верни политиките.Можеш да правиш някои неща доста добре, само че да не можеш да ги обясниш на хората.В случая се оправяме сполучливо. Благодаря на българските жители за това, че правят оценка нашата активност и ни дават спомагателен подтик и тласък за работа! ”.

Професионалното обучение и промяната в спортните учебни заведения. 

„ През последната година се занимавам с тематиката за професионалното обучение. Трябва ли да се върнат повече на брой спортни учебни заведения? ”, за следващ път смени тематиката на диалога Илиана Беновска. „ Имаме сериозен проблем със спортните учебни заведения! Следващата задача, която сме си сложили, е тотална промяна в учебното заведение, тъй като виждаме доста съществени пропуски.В момента има 6 учебни заведения, които са под управлението на министерството, останалите са общински.В тези, които са държавни, ние ще създадем промени.Там не постоянно се сортират верните деца. Искаме от  треньорите, от хората, които работят с тях, да търсят най-хубавите деца, да обикалят дребните градове, дребните обитаеми места, тъй като от там излизат огромните първенци! Спортното учебно заведение дава опция на надарени деца от дребните обитаеми места да отидат в огромния град, да получават грижи, да имат интернат, с цел да могат да учат и да упражняват.Искам да засилим равнището на образователната подготовка в учебното заведение, тъй като огромна част от родителите от огромните градове не желаят да дават децата си в спортните учебни заведения, тъй като са занижени критериите в образователния развой.Това изрично ще се промени. Няма по какъв начин да си добър състезател, без да си образован и просветен човек! ”. „ Как го виждате това във времето? ”, потърси спомагателна конкретика Илиана Беновска. „ Много бързо ще стане. Още идната година, до септември месец, ще бъдем подготвени с плана за промяна и той ще започва в тези шест държавни учебни заведения! ”. „ Какъв бюджет ще изисква? ”, попита за финансовата рамка Илиана Беновска. „ Първо би трябвало да забележим какви са средствата, по които ще създадем тази смяна. Оттам нататъка към този момент ще се приказва за бюджет. Ние направихме реорганизация на голяма  част от спортните учебни заведения. Материалната база към този момент е направена.Във Варна завърши ремонта на спортното учебно заведение, ще го открием до седмица.Предстои да се прави ремонт в Русе, в Бургас, в София.Плевен и Пловдив към този момент бяха реконструирани преди няколко години. Материалната база е задоволителна! ”, „ Нямах поради единствено материална база. Имах поради за квалифицирани треньори, учители по общообразователни предмети ”, посочи Илиана Беновска. „ Имаме квалифицирани учители и треньори. Трябва да се сменят разпоредбите, би трябвало шефовете да изискват еднообразно високо равнище на подготовка в спортно-технически проект и общообразователния развой ”.  „ Това евентуално ще се случи. Ако можем ние, като медии, да помогнем, на драго сърце бихме се присъединили – „ Канал 3 ” и „ Радио К2 ”, тъй като това е извънредно значимо! Ще се пошегувам – ще кажа на нашите фенове и слушатели, че бях предложила да се попързаляме малко на кънки тук, по пързалката.Ще го създадем различен път.Бихте ли ми споделил по какъв начин наподобява политиката?Вие сте от дълго време в политиката, в разнообразни партии и обединения. Бихте ли напомнил от коя квота сте в държавното управление? ”, попита Илиана Беновска. „ Аз съм член на политическа партия ГЕРБ. Естествено, че съм министър на ГЕРБ. Благодаря на премиера Борисов, че ми даде късмет да осъществявам концепциите си в спорта! ”.

Раздорите в обединението Обединени патриоти.

„ Как ще коментирате държанието на Обединени патриоти и непрекъснатите „ къси съединения ”, ще се изразя в кавички, сред Валери Симеонов и Волен Сидеров? ”, продължи Илиана Беновска. „ И тримата водачи ги познавам от доста години. Това е вътрешнокоалиционен проблем.Не мисля, че има някакви трагични проблеми, които не могат да бъдат позволени.Малко са по-емоционални сътрудниците, което не е типично за политиците. Нямам никакви съмнения по отношение на стабилността на Обединени патриоти като коалиция и стабилността на държавното управление и Народното събрание до края на мандата! ”.   „ Тоест предвещаването на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова, че обединението ще се разпадне и ще има нови избори, съгласно Вас допустимо ли е? ”, задълбочи разглеждането на вътрешнополитическата проблематика Илиана Беновска. „ Няма никакви учредения за сходни изказвания. Ясно е, че на опозицията им се желае да по-бързо да дойдат на власт, макар че не виждам с какви хрумвания биха управлявали страната, само че това е решение на народа, той дава оценките на парламентарни избори ”. 

Приоритетите в работата на Министерството на младежта и спорта.

„ Каква е Вашата свръхзадача като политик и като министър в този кабинет до края на мандата Ви? Кое безусловно би трябвало да извършите, с цел да сте удовлетворен? ” попита Илиана Беновска. „ Свръхзадачи няма. Направихме доста значими неща през последните години.Промени се напълно философията, с която страната гледа на спорта.Много повече грижи се поставят.Хвърлиха се доста старания в инфраструктурата.Трябва да приспособяваме нашия спорт към новите условия на пазарната стопанска система.Това е най-трудно реформирания бранш през годините.Много дълги години не беше правено нищо в тази посока.Правилата на плановата стопанска система са едни, на пазарната са напълно други. Трябва да научим нашите клубове, нашите федерации да оцеляват в изискванията на пазарна стопанска система! Да вършат един артикул, да умеят да печелят от този артикул, да реинвестират в него.При всички случаи ще бъде с помощ на страната. Ние добре обезпечаваме нашите спортисти! ”.

Сравнение със спортната политика по времето на социализма. 

„ Не са ли правилни упреците, че когато спортът беше държавна грижа, по това време и Вие сте бил деен състезател, имахме повече достижения и върхове? ”, предизвика събеседника си Илиана Беновска. „ Не би трябвало да се съпоставят другите интервали, тъй като тогава се даваха големи средства, които в една пазарна стопанска система няма по какъв начин да се дадат за развиването на спорта. Проблемът е, че интензивно се работи единствено през последните 6-7 години.Инфраструктура, оттова се стартира.Бяха разрушени доста неща, които бяхме постигнали преди време.По наш си бит разрушихме всичко и в този момент би трябвало да тръгнем да градим всичко от нулата.Когато погледа се насочи към детскоюношеския спорт, тогава нещата ще влезнат в вярната посока. Успехите ще дойдат! Трябва да си отговорим на въпроса – медали ли желаеме, или крепко потомство? Да тръгнем единствено по посока на медалите – това е неверно! Медалите би трябвало да следват една целенасочена държавна политика за създаване на крепко потомство, което да обича спорта.От това потомство ще дойдат медалистите, ще дойдат огромните първенци. Ще пристигна насладата, която изпитваме от всички шампионати! ”.

Има ли политически ползи във футбола? 

„ Дано това се случи, само че когато приказваме за спорта, Вие самичък казахте доскоро, че футболът е най-масовият спорт. Обикновено като кажеш спорт – асоциацията е футбол! Нека да не забравяме, че футболът е мястото, в което политиците са доста мощни. Използват се футболните пристрастия на агитките на обособените тимове за печелене на рейтинг и въздействие от страна на политиците! Как ще коментирате това? ”, пренасочи диалога в ново направление Илиана Беновска. „ Аз мисля, че това е общоприет флирт, който го има във всички страни, само че не може един клуб да го използваш за политика. Феновете на Левски и ЦСКА имат политически благосклонности към разнообразни политически сили.Разбира се има късмет да те поддържат, в случай че обръщаш повече внимание на спорта, повече внимание на футбола, само че малко са били тези политици в България, които са дали действителна помощ на футбола. Допреди 4 години страната не беше дала нито един лев за футбола. От 4 години насам всяка година даваме по 1 милион за развиване на детскоюношеския футбол. Всяка година вършим нови игрища, реконструираме.Това е действителната поддръжка, която почитателите виждат, която виждат хората, които се занимават и практикуват футбол. Това нещо няма по какъв начин да не откри отражение в техните благосклонности! Ние по-малко приказваме, повече изпълняваме, повече работа вършим! ”.

Доминацията на ПФК Лудогорец. 

„ Как ще коментирате това, че огромните марки – алените и сините, ЦСКА и Левски, ги тупна в земята един частен футболен тим – Лудогорец? ”, попита Илиана Беновска. „ Не мога да разясня нищо. Това е конкурентна среда.Така се покачва конкуренцията в шампионата.Бих споделил, че има доста положителни други тимове в шампионата.Берое, Ботев, Локо Пловдив, Черно море подвигат равнището. Славияминалата година спечели купата на България! Конкуренцията става извънредно висока.Така имаме по-голям късмет да отгледаме мощно потомство български футболисти, които да се състезават в националния тим.Единственото, което не ми харесва, е привличането на безпределно доста чужденци в тимовете. В огромните грандове останаха доста малко българи, които да се състезават! ”. 

„ Корупцията и черното тото във футбола? ”, засегна тематиката за уродливите феномени в спорта Илиана Беновска. „ За черно тото не ми се приказва, доста се спекулира с тази тематика! Изнасял съм лекции в 7-8 страни по тази тематика. Случаите за уредени мачове в тениса са повече от футбола! В България има един случай докладван за предходната година. Хайде да гледаме малко по-позитивно на това, което се случва в спорта! Далеч не сме водещи в това отношение ”, безапелационен беше членът на Управителния съвет на Световната антидопингова организация.

Данъчното облагане на хазартните игри.  „ Трябва ли хазартните босове да бъдат нормативно задължени да дават повече пари за спорта? ”, продължи Илиана Беновска. „ Много комплицирана тематика! В естествената страна налозите би трябвало да се заплащат.Държавата дефинира в кои браншове да ги насочва. Няма по какъв начин да кажеш – парите от един стопански бранш да отиват за опазване на здравето, от различен да отиват за спорт, от трети да отиват за просвета! Парите влизат в централния бюджет. Оттам към този момент си проличава страната какъв брой предпочитано обръща внимание на обособените браншове! ”.
 
Взаимодействието сред държавните институции.  „ Президентът Радев, някогашен главнокомандващ на Военновъздушни сили и човек, който към момента спортува, помните коремното му възлизане на лоста – очаквате ли той да е Ваш сътрудник в желанието спортът да бъде определящ и възпитателно, и целево, и влиятелно за България? ”, върна диалога още веднъж в направлението на междуинституционалния разговор Илиана Беновска. „ Всеки би трябвало да бъде наш сътрудник в тази посока, тъй като спорта е надпартиен. Това се видя и при работата по новия закон за спорта и гласуването. Той би трябвало да е предпочитан в политиката на всяка една партия, тъй като става въпрос за здравето на българския народ! Аз съм убеден, че сме на прав път! Който желае да ни поддържа – добре пристигнал! ”, изрази персоналното си мнение настоящият министър на младежка и спорта. 

Има ли държавна защита над избрани тимове?  „ Ходите ли на мачовете на Бистришките тигри, да помагате с наличие на премиера Борисов? ”, зададе провокативен въпрос Илиана Беновска. „ Ходя на мачове на 7-8 тима от професионалната ни група. И на Левски съм ходил, и на ЦСКА, и на Черно море, и на Берое, и на Бистришките тигри вървя, на доста тимове вървя, това ми е работата ”, дипломатично отговори Красен Кралев.   За обвиняванията в безотговорно консумиране на обществени средства.   „ До какъв брой са основателни упреците на опозицията, че се наливат безотговорно пари в спорта? Последното решение на Министерския съвет за залата в Кърджали, многофункционалната зала, за която се дават към 3,5 милиона и малко повече, Българска социалистическа партия го посрещна на нож! ”, попита Илиана Беновска. „ Не може да е съществено това изказване. Всички жители на съответния регионален център желаят да имат сходна зала.С извънредно малко средства ние ще създадем зала, с потенциал 1000 фенове.Мисля, че ще е най-евтината и най-ефективна зала, тъй като ние мислим освен по какъв начин ще построим залата.След това по какъв начин ще се заплаща издръжката?Тя би трябвало да енергийноефективна, да няма огромни разноски, с цел да могат да я поддържат. За да успокоя сътрудниците – ще има още такива зали, няма да спрем до тук! Тази зала е един от моделите, които ние ще употребяваме за в бъдеще ”.

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта. „ Ще желаете ли нарастване на бюджета за спорта в новия бюджет и с какъв брой? ”, продължи Илиана Беновска. „ Всеки министър желае нарастване, въпросът е какъв брой ще ти дадат! Парите са малко. Със 70 милиона би трябвало да обезпечим целия спорт. Допълнително имаме доста средства за инвестиция в спортната инфраструктура, това е пътят! Младежките олимпийски игри демонстрираха, че сме на прав път! Над 70% от нашите спортисти, които сме пратили там бяха на международно равнище и се показаха почтено. По-голяма наслада и самопризнание за мене няма! ”, регистрира министърът. 

„ Благодаря Ви за този диалог! Понеже при предишното идване не Ви подарихме клубната тениска „ Беновска пита ”, в този момент Ви я подаряваме! Въпросът откъм гърба е „...Защо? ”. Защо съперниците на зимните олимпийски игри споделят, че няма да можете да обезпечите територията на Витоша, парк „ Рила ” и по този начин нататъка? ”, на финала попита Илиана Беновска. „ Благодаря! Разбира се, че ще има хора, които ще се опълчват на концепцията.Едната част не познават логистиката и процедурата.Друга част са скептици и се съмняват в качествата на българите.Аз съм оптимист, имам вяра, че българите сме способни хора.Намерили сме си вярното място. Ще продължим да работим по този начин, че хората да ни имат вяра, да ни гласоподават доверие! Много  се съмняваха, че ще успеем с тези международни шампионати, които вършим. Оправихме се! ”, приключи Красен Кралев диалога си с Илиана Беновска в ефира на „ Радио К2 ” и „ Канал 3 ”.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР