Св. апостол Ананий бил един от Седемдесетте Христови ученици. Служил

...
Св. апостол Ананий бил един от Седемдесетте Христови ученици. Служил
Коментари Харесай

Св. апостол Ананий

Св. деятел Ананий бил един от Седемдесетте Христови възпитаници. Служил като свещеник в град Дамаск, Сирия.
След чудесното послание край Дамаск на Савел – бъдещия популярен просветител на народите св. деятел Павел – Господ изпратил Ананий при него с думите:
- Стани, та иди на улицата, която се назовава Права, и подири в Юродова къща един тарсянин на име Савел. Ето, той се моли...
Ананий дал отговор:
- Господи, слушал съм от мнозина за тоя човек какъв брой зло е сторил на Твоите светии в Йерусалим. Той и тук има власт да върже всички, които приканват Твоето име.
Господ обяснил на Ананий:
- Иди, тъй като той Ми е определен съд, с цел да понесе името Ми пред нации, царе и синове Израилеви. И Аз ще му покажа какъв брой би трябвало той да пострада за Моето име...
Ананий отишъл на улица Права, влезнал в къщата и намерил невиждащия Савел. Възложил върху него ръце и споделил:
- Брате Савле! Господ Иисус Христос, Който ти се яви по пътя, по който дохождаше ти, ме прати, с цел да прогледнеш и да се изпълниш с Дух Свети.
Изведнъж като че люспи паднали от очите на Савел. Той незабавно прогледнал, приел свето Кръщение от деятел Ананий и станал, по думите на св. Йоан Златоуст, “от вълк – агне, от трънак – лозе, от бурен – пшеница, от зложелател – другар, от осквернител - богослов ".
Изтощен от тридневния непоколебим пост, Савел приел храна от ръцете на св. деятел Ананий и се подкрепил.
От Дамаск св. Ананий постоянно ходел из близки и далечни градове и села на мисионерска проповед.
Когато проповядвал словото Божие в град Елевтерпол, шефът Лукиан наредил да го заловен и принуждават да принесе жертва на идолите. Той претърпял огромни мъчения, при които дръзновено изповядвал името Божие. Мъчителите го извели отвън града и го умъртвили с камъни.
Християни пренесли и погребали тялото му в Дамаск.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР