Сушата свали цената на добруджанския чернозем - традиционно най-скъпата земя

...
Сушата свали цената на добруджанския чернозем - традиционно най-скъпата земя
Коментари Харесай

Сушата свали цената на земята в Добричкия регион

Сушата смъкна цената на добруджанския чернозем - обичайно най-скъпата земя в страната, оповестяват брокери на недвижими парцели в Добричкия район.

Тенденцията стартира още напролет и изключително стана забележима през лятото, когато се прибираше зърнената годишна продукция със слаби добиви поради неналичието на превалявания, удостовери пред Българска телеграфна агенция за поевтиняването ръководителят на Регионалното съдружие за недвижими парцели Павлина Тодорова. По думите й в някои землища цената е паднала с 400-500 лв. и има имоти, които към този момент се търгуват под 2000 лв. за декар.

През 2019-а междинната цена на покупко-продажбите с ниви в Добричка област е с 93.8 на 100 по-висока от междинната стойност за страната, достигайки 2041 лв. за декар и 2352 лв. за най-скъпите парцели в Добричката община, съгласно систематизираните данни на териториалното статистическо бюро-Североизток.

Цената тази есен падна със 100-200 лв. за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лв. за декар преди месеци към този момент върви по 2300-2500 лв., заяви на Българска телеграфна агенция Ралица Кулева - шеф на една от огромните организации за недвижими парцели в района, която търгува със земи в цялата страна. Брокерът разяснява, че на пазара има търсене, като по-трудно се срещат ползите на продавачи и купувачи. Инвеститорите всекидневно пресмятат 4-4.5 на 100 възвръщаемост на вложените средства, а тази есен се чака и рентите да бъдат ниски - по 30-40 до 50 лв. за декар при 80-100 лв. през други години. Заради слабите добиви освен от пшеницата аграрни стопани продават и полета, засети с лавандула, и орехови градини.

Годината, белязана със суша в Добричкия район, се възприема по-скоро като изключение, споделя Кулева, базирайки се на опита на възрастни хора, които сочат, че на десетина години се случва такава неволя.

След слабата годишна продукция на пазара на земя се следи противоположната на нормалната наклонност - има повече предложение на имоти и по-малко търсене, показва брокерът Божанка Костова, която посредничи в покупко-продажбите в Генералтошевския край. И по нейните думи цената в района е паднала със 100-200 лв. за декар - до 2200-2300 лв., като имоти могат да се намерят и за 2000 лв. за декар. От положителната цена се възползват вложители, които разполагат със свободни средства, споделя Костова като разяснява, че това не са земеделци, които търсят земя за обработка. Земеделските производители в този момент имат потребност от оперативни средства. Брокерът предвижда, че след раздаването на рентите от средата на ноември е допустимо да бъде маркиран нов спад в цената от 100-200 лв. за декар.

Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още, счита ръководителят на Регионалното съдружие за недвижими парцели.

Според Ралица Кулева в по-дългосрочен проект върху цената на чернозема ще повлияе и общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Земеделските производители чакат новия Закон за земята и дали дотациите през новия програмен интервал ще се дават на хектар или ще бъдат обвързвани с качеството на създаваната продукция, разясни брокерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР