Сурва. Снимка: Искра.бг И днес продължава уникалният Международен фестивал на маскарадните

...
Сурва. Снимка: Искра.бг
И днес продължава уникалният Международен фестивал на маскарадните
Коментари Харесай

Последен ден на 30-ия юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник

Сурва. Снимка: Искра.бг

И през днешния ден продължава неповторимият Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник. Той се провежда от общината и фондация „ Култура Перник “. 

В сърцето на България, град Перник се трансформира в спектакъл на цветни и радостни маскарадни облици всяка последна събота и неделя на януари. 

Остарялата традиция в нова светлина

Фестивалът „ Сурва “ има дълга история, почнала през 1966 година , когато първото издание беше проведено на 16 януари. Оттогава фестивалът е станал неизменима част от културния календар на страната и даже европейския карнавален свят .

Всяка година хиляди хора се събират в Перник, с цел да се потопят в магията на „ Сурва “ и да бъдат част от един неповторим театър на традиция и креативност. За два дни градът става площадка за среща на сурвакари, кукери, бабугери и доста други фолклорни герои .

Фестивалът не притегля единствено участници от всички етнографски региони на България, само че и посетители от Европа, Азия и Африка . В тези два дни Перник се трансформира във вълнуваща мозайка от цветове, звуци и танци.

Централната част на фестивала е двудневното спортно дефиле , където групите се състезават за вниманието на публиката и журито с най-оригиналните маски и представления. Блясъкът на светлините, огньовете и илюминациите прави всяко издание на „ Сурва “ незабравимо.

Сърцето на традицията и актуалното изкуство

Фестивалът дава опция за среща освен с достоверните български обичаи, само че и с творчеството на групи от чужбина . Гостуващите задгранични групи способстват за разнообразието с разнообразни обичаи, песни и танци, които обогатяват културния продан.

В изложбените зали на Перник се откриват забавни изложения, показващи маскарадната традиция в нова светлина . Гостите могат да се насладят на българското приложно изкуство и да закупят неповторими сувенири, които носят духа на „ Сурва “ в домовете им.

Фестивалът „ Сурва “ не е просто събитие; той е празник, който сплотява хора и култури, трансформирайки Перник в едно огромно театрално събитие . Всички, които го посетят, се зареждат с силата на традицията и творчеството, оставайки със мемоари и неспокойствие, които не престават да ги връщат към града на кукерите и сурвакарите година след година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР