Суровоядството става все по-популярно и все повече хора се увличат

...
Суровоядството става все по-популярно и все повече хора се увличат
Коментари Харесай

Ето кои зеленчуци са по-полезни сготвени

Суровоядството става все по-популярно и от ден на ден хора се увличат по манията за свежите зеленчуци и изгодите от естествения метод на хранене. Оказва се обаче, че някои зеленчуци разкриват цялостния си капацитет, когато преминат през избрана термична обработка. Те даже могат да са рискови за здравето, в случай че се одобряват сурови. Ето кои са те:

Гъби

Гъбите са тежка храна, която е сложна за храносмилане заради твърдата си конструкция. Готвенето не взема решение този проблем, само че извежда от зеленчуците токсините, които могат да са отровни за тялото ни. Отровните гъби обаче си остават отровни, даже и готвени.

 Гъби Снимка: Лидия - Гери

Моркови

Макар и доста потребни, морковите са сложни за храносмилане в прясно положение. Именно това е повода да се предлага приемът им да става под формата на сок. Преминали през термична обработка, бета-каротинът в състава им се трансформира във витамин А. Това прави готвените моркови потребни за очите. Ако въпреки всичко ги предпочитате сурови, това ви зарежда с мощни антиоксиданти.

Спанак

Спанакът може да се яде и недопечен. Когато се сготви обаче желязото и магнезият в състава му се усвояват пълноценно, а равнищата на калций нарастват. Истинска хранителна бомба.

Домати

 Спанак

Никой не би отказал салата от вкусни домати. Истината обаче е, че равнищата на ликопен, който придават аления му цвят и е главен детайл, борещ се с рака, се усилват с до 30% след нагряване. Неслучайно в съвсем всяко ядене се прибавя наложително и доматен сок - толкоз апетитен и необикновено потребен.

Кейл

Когато се сготви, той разкрива цялостния си капацитет. Сготвеният кейл е цялостен с фибри и има свойството да понижава равнищата на неприятния холестерол. Този тип зеле е един от най-хубавите за поддържане на организма с потребни хранителни субстанции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР