Суперлуна – това уникално явление ни очаква на 14-ти ноември.

...
Суперлуна – това уникално явление ни очаква на 14-ти ноември.
Коментари Харесай

Невиждано от 70 години: Гигантска Суперлуна огрява тази нощ

Суперлуна – това неповторимо събитие ни чака на 14-ти ноември. Астрономическо събитие с сходни размери не е следено от 70 години насам и несъмнено ще прикове погледите към себе си.

Ноемврийската Суперлуна е била толкоз покрай Земята за последно през януари 1948-ма. На 14-ти ноември тя ще бъде с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от междинната цялостна луна, която сме привикнали да следим.

Астрономическото събитие несъмнено е най-впечатляващото за 2016-та. С тази си мощ то ще се повтори чак на 25 ноември 2034-та година, тъй че несъмнено не е за пропускане.

Самото събитие е извънредно забавно. Специалисти от НАСА разясняват, че всичко се дължи на формата на Луната. От едната страна тя има елипсовидна орбита, наречена перигей. Тя е с към 48 280 км по-близо до Земята от другата страна, която се назовава разцвет. Когато трите небесни тела – Слънце, Луна и Земя, се наредят в една линия, до момента в който Луната обикаля Земята, това събитие се назовава сизигия.

Настоящото събитие се назовава перигей-сизигия. То се получава, когато системата Земя-Луна-Слънце се появи с перигея на Луната против Земята, а Луната е на срещуположната страна на Земята от Слънцето. Подобно разположение кара Луната да наподобява доста по-ярка и огромна от нормално. Явлението е по-известно като Суперлуна.

Суперлуните не са измежду най-редките събитие. Последното такова бе на 16-октомври, а идващото се чака на 14-ти декември. Това на 14-ти ноември обаче е съчетано с Пълнолуние и перигей. Това ще направи Луната да наподобява най-голяма спрямо последните седем десетилетия.

За да се забележи разликата сред Суперлуната и елементарното пълнолуние, Луната би трябвало да е покрай хоризонта, с цел да може да се сътвори така наречен лунна заблуда. Така че намерете някое мрачно и комфортно място, надалеч от светлините на града, и се насладете на Суперлуната, която ще грее през цялата нощ на 14-ти ноември.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР