Суперкомпютърът, който е в процес на изграждане ще е 50

...
Суперкомпютърът, който е в процес на изграждане ще е 50
Коментари Харесай

Aurora – Най-мощният суперкомпютър в света ще симулира ядрени реактори

Суперкомпютърът, който е в развой на създаване ще е 50 пъти по-мощен от съществуващия суперкомпютър в оборудването

Емил Василев преди 50 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 21:05 | 08.10.2023

Какво съставлява израелската противоракетна система „ Железен купол “

АвтомобилиДаниел Маринов - 21:20 | 08.10.2023

5 неща, които би трябвало да спрете да вършиме, в случай че карате кола с ръчна скоростна кутия

ТелефониСветослав Димитров - 16:45 | 07.10.2023

Това са топ 5 най-хубавите бюджетни смарт телефони за есента на 2023 г

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Най-мощният суперкомпютър в света – „ Aurora “ ще бъде основан в Съединени американски щати, с цел да помогне на учените от Националната лаборатория Аргон (ANL) да симулират нови нуклеарни реактори, които са по-ефективни и по-безопасни от предшествениците си, се споделя в известие за пресата.

В Съединени американски щати към този момент се намират някои от най-бързите суперкомпютри в света съгласно класацията TOP500. Тези суперкомпютри могат да бъдат натоварени с разнообразни изчислителни функционалности.

Планираната роля на Aurora обаче е напълно друга, защото ще се занимава с възстановяване на процеса на нуклеарно разделяне в реакторите, които понастоящем обезпечават 1/5 от електричеството в Съединени американски щати.

Колко мощен ще е суперкомпютърът Aurora?

ANL употребява суперкомпютъра Polaris за своите симулации – машина със 44 петафлопа, която може да прави 44 квадрилиона (10¹⁵) калкулации в секунда. От друга страна, Aurora е планиран за повече от 2 екзафлопа изчислителен потенциал, което разрешава на машината да прави два квинтилиона (10¹⁸) калкулации в секунда, което е 50 пъти по-мощно от актуалната система.

Въпреки, че се очакваше системата да бъде пусната в употреба до момента, индустриални проблеми забавиха нейното довеждане докрай. Когато бъде подготвена, Aurora ще измести Frontier на Националната лаборатория Oak Ridge и ще стане най-бързият суперкомпютър в света.

Какво тъкмо ще прави Aurora?

Екипът на ANL възнамерява да употребява изчислителните благоприятни условия на Aurora, с цел да се оправи с милиардите незнайни в една нуклеарна симулация. Те имат намерение да уловят елементи на високо равнище на процесите в дейната зона на реактора, с цел да бъдат направени нови планове на реактори, без провеждането на скъпи опити. Това ще подкрепи конструкторите на реактори при валидирането и лицензирането на техните планове.

При симулациите си откривателите ще прегледат вихрите на топлината, известни още като турбулентност към горивните щифтове, с цел да моделират свойствата на топлообмена в реактора. Увеличаването на турбулентността може да помогне за преноса на топлота, само че процесът изисква и повече сила.

В бързите реактори с натриево изстудяване турбулентността може да докара до формиране на вихри, които съставляват дребни топлинни водовъртежи, които могат да се съединят и да доведат до трептения на горивните щифтове. Изследователският екип ще употребява динамичността на флуидите дружно със структурната механика на реактора и работата на горивото в своите симулации, които ще се реализират в екзамащаб.

Екипът ще употребява Multiphysics Object Oriented Simulation Environment или MOOSE, с цел да направи моделирането и симулацията налични за доста откриватели, се добавя в известието за пресата. Докато MOOSE разрешава симулациите да бъдат приключени по-бързо, изчислителната мощност на Aurora разрешава тя да бъде пусната дружно с NekRS – решителен програмен продукт за изчислителна динамичност на флуидите, което разрешава да бъдат симулирани и най-малките елементи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР