Супергероите са безполезни, когато времената са добри. Ако Готъм беше

...
Супергероите са безполезни, когато времената са добри. Ако Готъм беше
Коментари Харесай

Инвеститорите се връщат към хедж фондовете. Но това може да е прибързано

Супергероите са безполезни, когато времената са положителни. Ако Готъм беше безвредно и прелестно място, Батман евентуално щеше да прекарва дните си, почивайки в имението си. Супермен се преоблича в своя синьо-червен костюм единствено когато неприятните държат някого на мушка.

През по-голямата част от десетилетието финансовите пазари бяха най-вече спокойни. Индексът S&P 500, водещият измерител на американските акции, се повиши устойчиво от 2010 до 2020 година С упованията лихвените проценти да бъдат все по-ниски и по-ниски, цените на облигациите също плаваха най-вече нагоре. Инвеститорите се притесняваха да не пропуснат бичия пазар на живота си, а не за рисковете, които дебнат зад ъгъла. Затова и събитията бяха ужасни за институциите, които се стремят да бъдат потребни в бурни времена, като хедж фондовете. Те постоянно търсят възвращаемост, която не е обвързвана с всеобщия фондов пазар, с цел да облекчат удара, който портфейлът на вложителя може да понесе, когато пазарите паднат. На нестабилните пазари се допуска, че един управител супергерой - наречете го хедж мен - би трябвало да влети и да отбрани вложителите от загуби.

Хедж фондовете бяха мъчно продаваеми през по-голямата част от второто десетилетие на този век. Инвеститорите останаха с тях през първата му половина. Но защото възвращаемостта продължи да изостава от тази на фондовия пазар, растежът на чистите активи (мярка за това дали вложителите изтеглят пари от или влагат пари във фондове, премахвайки въздействието на възвращаемостта на инвестициите) стана негативен. През втората половина на десетилетието хедж фондовете кървяха пари и хедж менът окачи наметалото. Почти всяка година от 2015 година насам повече фондове са затворени, в сравнение с открити.

Реклама
След горещо десетилетие нещата в този момент наподобяват по-добре за хеджмен. През всяко тримесечие на тази година е имало чисто вливане на пари във фондовете. Ако бизнесът продължи със същото движение, 2023 година ще бъде най-хубавата година за хедж фондовете от 2015 година насам. Общата сума, вложена в тях, в този момент е повече от 4 трлн. $ по отношение на 3.3 трлн в края на 2019 година И тази година бяха отворени повече фондове, в сравнение с затворени.

Какво да вършим със завръщането на хедж мен? Може би вложителите са мощно повлияни от последните събития. Миналата година хедж фондовете победиха пазара. Индекс на Barclays, който мери възвращаемостта в промишлеността без таксите, загуби едвам 8%, до момента в който S&P 500 загуби по-неудобните 18%. И въпреки всичко хедж фондовете като цяло имат доста по-слабо показване oт американските финансови показатели през всички останали години от 2009 година насам, като носят приблизително едвам 5% годишно през интервала, против 13% облага за необятния пазар. През 2008 година известният вложител Уорън Бъфет се обзаложи с управител на хедж фонд за 1 милион $, че парите, вложени в индексен фонд, ще надминат тези в хедж фонд по негов избор през идващото десетилетие. Мистър Бъфет завоюва с удобна преднина.

Подновеният възторг към хедж фондовете може обаче да допуска и по-дълбоко безпокойствие: евентуално хората са се убедили, че лесната възвращаемост от предишното десетилетие към този момент е в действителност нещо от предишното. Повечето капиталови портфейли бяха ударени от края на лесната парична политика. Както означи Фреди Паркър, който акумулира пари за хедж фондове за клиенти на Goldman Sachs, представянето на хедж фондовете наподобява по-здравословно по време на интервали на повишаване на лихвите, защото те нормално са съпроводени от " по-предизвикателна среда " за възвращаемост на активите. Представянето на хедж фондовете също беше по-силно през интервали, в които лихвените проценти бяха високи или променливи, като 80-те на предишния век и средата на първото десетилетие на този.

Реклама
Разбира се, високите лихвени проценти не значат безусловно, че положителните остарели времена са се върнали за хеджиращия. Днешните пазари са високотехнологични и стремително бързи. Информацията се популяризира по света съвсем незабавно и незабавно се включва в цените посредством високочестотни логаритми за търговия. За разлика от това, през 80-те години на предишния век към момента беше допустимо да спечелите преимущество пред противниците си, като четете вестник на път за офиса. Въпреки че доста хедж фондове затвориха вратите си през първото десетилетие на XXI в., към момента има доста повече в близост, в сравнение с през 80-те или 90-те. Конкуренцията - за търговците и за покупко-продажбите - е доста по-голяма, в сравнение с беше.

Разбираемо е, че когато са изправени пред свят, в който лихвените проценти са високи и променливи, вложителите търсят завръщането на тези, които биха могли да ги спестят от заплаха. Но помислете по какъв начин се разигра залогът на Бъфет. През 2008 година, една неприятна година за акциите, неговият показател беше надвит от хедж фондовете. Именно по-доброто показване през идващите девет години му завоюва залога. " Винаги е най-тъмно преди зазоряване - споделя Харви Дент, противник на Батман, в един от филмите - и давам обещание ви, зазоряването идва. " Когато дойде, на вложителите може да им се желае да бяха останали с индексните си фондове.
Свързани публикации Печалбите, които би трябвало да оправдаят доверието 19 октомври 2023, 08:27 Девет от 10 взаимни фонда са с облага 13 октомври 2023, 16:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР