Сумата, заложена в бюджета на Община Видин за 2022 г.

...
Сумата, заложена в бюджета на Община Видин за 2022 г.
Коментари Харесай

Общинският съвет гласува разпределението на финансови средства за общо 17 спортни клубове 

Сумата, заложена в бюджета на Община Видин за 2022 година за подкрепяне на активността на спортните клубове, е в размер на 200 000 лева Как да бъдат разпределени тези пари, бе разисквано на съвещание на Общинската експертна комисия за спорт, назначена със заповед на кмета доктор Цветан Ценков.

На базата на избраните критерии от Наредбата за изискванията, реда за финансиране и подкрепяне на физическата интензивност, физическо образование и спортно-туристическа активност в Община Видин, призната с решение №63 на Общински съвет – Видин, взето с протокол №7 от 15.06.2020 година Комисията преглежда и извършваподбор на спортните клубове, подали заявки за разпределяне на финансова помощ от Общината. Иизлиза с решение да се подкрепят всички клубове, които дават отговор на условията в Закона за физическото образование и спорт и на Наредбата, тъй като макар епидемиологичната конюнктура в страната, те не престават присъединяване си в държавни шампионати, европейски и международни шампионати и реализират триумфи.

След разглеждане на постъпилите заявки и обширно разискване на постигнатите резултати за миналата година, Комисията взема решение и предлага на Общински съвет – Видин да бъдат гласувани дотации за клубовете с излязла регистрация към датата за съвещанието.

Дебат в залата на локалния парламентпредизвика предлагането по отношение на предоставяне на единодушие на кмета на Община Видин за подаване на документи пред министъра на превоза и известията за даване на концесия на пристанище за публичен превоз – Пристанище Видин – Център (пътнически терминал), обществена държавна благосъстоятелност, както и за възлагане за правене на документи за основаване и вписване на комерсиално сдружение със 100 % общинско присъединяване, което да ръководи пристанищни услуги и съпътстващи действия.

Тази точка да бъде върната за прецизиранепоискаха общински съветници, като най-общо причините бяха, че няма икономическа аргументация и конкретика по отношение на основаването на публично-частно партньорство, само че това бе отхвърлено. „ Много ясно е, че става въпрос единствено за предоставяне на единодушие и да пристъпим към дейности, с които, спазвайки законовите условия, може да се стигне до концесиониране “ – съобщи кметът доктор Цветан Ценков. Той изясни, че сега Общината има постройката на Речна гара, само че не има нищо останало. И сподели, че Видин в действителност има голяма потребност да си стопанисва брега, да поддържа околното пространство, да взима таксите от спиращите кораби и яхти, като се надява през идващите години те да стават от ден на ден. Д-р Ценков изрази неразбиране „ какво е това неистово предпочитание постоянно да сме съпротива на нещо “, като даде образец и с реакциите по отношение на синята зона и дейностите по разчистване, макар че всички виждат сега положителния ред и положителните резултати от работата. Той прикани съветниците да бъдат по-конструктивни: „ Нека се погрижим за нашето отечество. Естествено, че концесията ще бъде публично-частна. Нямаме воден превоз по Дунав в българския сектор. Нека поемем самодейност, нали сме публично виновни хора. Става въпрос да се даде право на Община Видин и на кмета да се придвижат процедурите, занапред ще се вършат тези сдружения, ще се търсят сътрудници и ще се влезе в работен режим с Министерството на превоза “.

Намеренията за основаване на общинското сдружение са подбудени и от нуждата за свързване на туристическия поток от круизните кораби, които дебаркират в пристанището, с историческите забележителности на града и района.

Предложението не бе подкрепено, защото събра с един глас по-малко от нужния брой.

На съвещанието бяха утвърдени предложенията по отношение на зареждане на банкова извънбюджетна сметка по два плана – „ Устойчиво развиване на услугите за обществено включване в община Видин ” (в осъществяване на контракт, подписан с Министерството на труда и обществената политика по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 г.) и „ Патронажна грижа + Компонет 2 “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година

Гласувано бе и определянето на критерии за асортимент на студенти, записани в първи курс във видинския филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “, които да получат финансовапомощ от Община Видин за погашение на семестриална такса за първия учебен срок на академичната 2022/2023 година. За поредна година Общината продължава самодейността да подкрепя финансово 10 студенти.

След гласуването на 9-та точка от дневния ред постоянното съвещание беше прекъснато заради липса на кворум. Председателят на Общинския съвет Генади Велков разгласи, че работата ще продължи на 30 май (понеделник), от 9:00 ч
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР