Суграшицата, която падна в София, предизвика дебат в социалната мрежа.

...
Суграшицата, която падна в София, предизвика дебат в социалната мрежа.
Коментари Харесай

Каква е разликата между суграшица и градушка?

Суграшицата, която падна в София, провокира спор в обществената мрежа. Хората спорят дали е било градушка или суграшица. 

От Meteo Balkans обясниха случая по този начин: " Каква е разликата сред суграшица и градушка? Суграшица и градушка са две разнообразни, само че сходни феномени. В метеорологията градушката се разграничава от суграшицата с размери от 2 до 5 mm се назовава суграшица. Снежната или ледената суграшица (която наподобява на градушка) се образува в облаци с висока скорост на възходящите потоци. Обикновено от купест облак, само че не с огромно отвесно развиване (до 4-5км).

Ледената суграшица съставлява зрънца с непрозрачно бяло ядро, обгърнато с транспарантен мразовит пласт и доста наподобява на градушка, само че изискванията провокирали подобен вид дъжд са разнообразни.

Градушка пада нормално при мощни стихии, през топлото време на годината (температура на приземния въздух над 20°С) на тясна, необятна няколко km (понякога към 10 km), само че дълга – десетки, а от време на време и стотици km – линия. Дебелината на падналата градушка е всекидневно няколко см, от време на време десетки сми продължителността от няколко минути до половин час, само че най-често 5 – 10 минути и доста рядко – към 1 час.

За да разберете, каква е разликата. Показваме Ви отвесен прорез на радарна фотография.

1. Снимка е на облак с ниско отвесно развиване (до 2-3км ). Външните й горни пластове доближават до 5км.

2. Снимка е на развиване на купесто-дъждовен облак. Тук облаците са по-масивни.

Облаците минали над София са сходни на първата фотография ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР