Судански протестиращи срещу преврата издигнаха барикади в столицата Хартум. Това

...
Судански протестиращи срещу преврата издигнаха барикади в столицата Хартум. Това
Коментари Харесай

Барикади по улиците на Хартум срещу преврата в Судан

Судански протестиращи против преврата издигнаха барикади в столицата Хартум. Това се случва единствено ден след бруталното потушаване на всеобщите манифестации и продължаващото към този момент седмица гражданско непокорство против завладяването на властта от военните, оповестява AFP.

Десетки хиляди излязоха в събота в цялата страна на демонстрации против заграбването на властта от армията на 25 октомври, когато висшият военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан разпусна държавното управление, разгласи изключително състояние и задържа цивилното управление на Судан.
 Има ли боен прелом в Судан? Има ли боен прелом в Судан?
Судански чиновници споделят, че военните сили са задържали минимум петима висши държавни чиновници, а главната продемократична политич...

Това провокира интернационална реакция: международните сили настояха за бързо връщане към цивилното ръководство и приканиха военните да проявят " въздържаност " против протестиращите.

Най-малко трима души бяха убити и повече от 100 души бяха ранени по време на съботните демонстрации, настояват медици, които оповестиха, че убитите са имали огнестрелни рани в главата, гърдите или стомаха. Отчита се, че броят на жертвите от началото на митингите до момента са минимум 11. Полицейските сили отхвърлиха убийствата или потреблението на бойни патрони.

Над 100 души също бяха ранени в събота, като някои страдаха от затруднено дишане от потребления от военните сълзотворен газ, заяви самостоятелният Централен комитет на лекарите на Судан.

Тази заран протестиращите се върнаха по улиците, като още веднъж използваха камъни и гуми, с цел да блокират пътищата.
 Медиците в Судан оповестиха всеобща стачка след ареста на премиера Медиците в Судан оповестиха всеобща стачка след ареста на премиера
Профсъюзът на медицинските служащи в Судан разгласи всеобща стачка в страната на фона на задържането на премиера Абдала Хамдук, няколко...

Голяма част от магазините в Хартум остават затворени, а доста държавни чиновници отхвърлят да отидат на работа като част от националната протестна акция.

Силите за сигурност са построили контролно-пропускателни пунктове по улиците, като на случаен принцип вършат обиски на минувачите и претърсват коли.

Телефонните линии, които в по-голямата си част бяха изключени в събота, се върнаха в естествен режим на работа, като се изключи периодически спирания, само че достъпът до интернет остава блокиран.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР