СУ Сава Доброплодни - Готови за бъдещето Роботизирана ръка с

...
Коментари Харесай

Нов модел на учене. STEM центрове в три шуменски училища

СУ " Сава Доброплодни " - Готови за бъдещето
Роботизирана ръка с химикалка се движи по белия лист, написа, рисува и чертае това, което й зададат учениците. Големият колкото палец Ozobot върви по начертана програмирана пътечка и вкарва децата в света на британския език. Компютърна стратегия оказва помощ в композирането и осъществяването на музикални творби. Всичко това се случва в STEM центъра на СУ " Сава Доброплодни ", финансиран с 280 хиляди лв. по националната стратегия " Изграждане на учебна STEM среда ". Училището обезпечава разширено и профилирано образование по музика, непознати езици, изобразително изкуство и хореография, а в центъра се ползва просветителният метод STE(A)M, който интегрира науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката.

Роботизираните ръце са седем и са най-новата облага и горделивост на образователния център, което го изстрелва в орбитата на високите технологии. " Ръцете " се отличават с нечовешка точност и богата функционалност - могат да гравират с лазер, да се трансформират в 3D принтер и да " изплитат " триизмерни модели на предмети. Използват се в образователни поточни линии и транспортни шини и симулират изцяло индустриален развой. И тук се появяват учениците. Тяхната роля е да настроят тези транспортни линии и датчиците по тях и да програмират роботизираните ръце благодарение на знанията, която са натрупали в класната стая.

Между учениците се движат и извършват разнообразни задания хуманоиди с растеж на четиригодишно дете. Наричат се Nao и тяхната роля е да научат децата да програмират роботи. Имат безусловно всички стави като хората, в това число пръсти на ръцете, извършват гласови команди, могат да танцуват - съвсем като учениците в хореографските паралелки. За четири месеца от началото в STEM центъра са основани няколко забавни плана - автоматизирана хранилка за домашни любимци, климатична система за пчелни кошери, механизирани автоматизирани системи за осветяване в морски фарове, поливни системи и други

Технологиите в STEM центъра на СУ " Сава Доброплодни " не са самоцел. Те доближават учениците и ги приготвят за средата, в която ще живеят и работят единствено след няколко години.
STEM център " Утреландия " въодушевява откриватели
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР