Студентски бунт назрява след заповедта на министъра на здравеопазването, която

...
Студентски бунт назрява след заповедта на министъра на здравеопазването, която
Коментари Харесай

Назрява бунт след една от заповедите на министъра

Студентски протест назрява след заповедта на министъра на опазването на здравето, която затвори за две седмици гимназиите и висшите учебни заведения и прати младежите да учат в електронна среда, написа.

Днес на среща на Студентския съвет в Аграрния университет в Пловдив студентите са изразили опасения, че възбраната ще продължи и след първичния период от 14 дни. Предупредиха, че са подготвени за протестни дейности, в случай че това стане, сподели ръководителят Христо Козаров.

Младежите приготвят свое мнение, което ще пратят до МОН и Министерство на здравеопазването. В него упорстват да се остави опцията ректорите да взимат местни решения съгласно обстановката във висшите учебни заведения.

Очаква се към позицията на студентите от Аграрния да се причислят и техните сътрудници от АМТИИ и УХТ.

В нашия университет няма нито един болен учител, а случаите на инфектирани студенти са единствено два – на младежи от Каварна и Търговище, които не са били контактни, посочи Козаров. Затова е безпричинно да се блокират присъствените занятия.

Най-притеснително за него и сътрудниците му е, че затварянето прави невероятно взимането на практиките. За да избегне точно такава обстановка при утежняване на епидемиологичната конюнктура, управлението на Аграрния университет авансово изтегли до края на ноември тези занимания.

"Сега не можем да ги проведем. Пред същия проблем бяхме изправени и предходната пролет, като има невзети още от този момент. Изправяме се пред неспособност да се дипломираме ", изясни Козаров, който е студент в финален курс.

В същото време образователното заведение разполага с огромни бази, които да обезпечат съблюдаване на ограниченията, написани са и се следват такива регламенти. „ А и на полето не може да се заразим. Как обаче, в случай че ни спрат от полето, ще станем агрономи?”, питат студентите от Аграрния.
Категорични са, че за вуза най-големият компромис при обстановка като сегашната е хибридно образование – точно по този начин стартира академичната година.

На срещата студенти са изразили и желанието си да замразят следването, в случай че се окаже, че скоро не могат да се върнат на лекции и извършения. Заявили са даже, че при такова състояние няма да внесат таксите си за втория учебен срок. Ако това се случи, вузовете ще бъдат изправени пред невиждана обстановка.

Студентите чакат още веднъж проблеми и във връзка с общежитията – при по-дълъг интервал на онлайн образование множеството се прибират по домовете си, само че не са освободили стаите и не престават да дължат таксите. През пролетта след намесата на министъра на образованието бе изработен компромис и те бяха понижени.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР