Студентката Олеся Кривцова е пропуснала много лекции. Това е така,

...
Студентката Олеся Кривцова е пропуснала много лекции. Това е така,
Коментари Харесай

„Доносът е дълг на патриота“: Арестуваха руска студентка за стори в Instagram, по сигнал на нейни колеги

Студентката Олеся Кривцова е пропуснала доста лекции. Това е по този начин, тъй като 20-годишната Олеся е под домакински арест.Има електронна гревна на крайници си.Полицията може да следи всяко нейно придвижване, описа Би Би Си.

Нейното хипотетично закононарушение?Олеся беше задържана за антивоенни изявления в обществените мрежи.Еднаот тях се отнася до детонацията през октомври предходната година на моста, свързващ Русия с анексирания Крим.

„ Никога не съм предполагала, че някой може да получи толкоз дълга присъда затвор за издание на нещо в интернет. Виждах новините за луди присъди в Русия, само че не бях обърнала доста внимание и продължих да обявявам по тематиката “, споделя Олеся.

Студентка от Северния федерален университет в Архангелск, Олеся към този момент е добавена към формалния лист на Русия с терористи и екстремисти.

„ Когато разбрах, че съм сложена в същия лист със стрелците в учебно заведение и групировката „ Ислямска страна “, си помислих, че е полуда “, спомня си Олеся.

Според разпоредбите на домашния й арест й е неразрешено да приказва по телефона и да влиза в интернет.

Олеся има татуиран впечатляващ облик на десния си крайник - съветския президент Владимир Путин, изобразен като паяк, с надпис: " Големият брат те следи ".

Изглежда, че в тази ситуация на Олеся не Биг Брадър е гледал нея, а нейните състуденти.

„ Един другар ми сподели обява за мен в чат - за това по какъв начин съм срещу „ специфичната военна интервенция “, описа Олеся.

" Повечето от хората в този чат бяха студенти по история. Те обсъждаха дали да ме предадат навластите ", сподели тя.

В един коментар Олеся е упрекната в писане на „ провокативни изявления с пораженчески и екстремистки темперамент. Това не е на място за военно време. Трябва да бъде пресечено в зародиш “.

„ Първо, дано се опитаме да я дискредитираме. Ако тя не го разбере, дано службите за сигурност се занимават с това. “

„ Доносът е дълг на патриота “, написа различен.

По-късно, когато описът на очевидците на обвиняването беше прочетен в съда, Олеся разпозна имената от студентския чат.

Измина една година, откогато Кремъл стартира своята " специфична военна интервенция " в Украйна - термина, който употребява за пълномащабното навлизане на Русия в своя комшия.Седмици след нападението президентът Путин прикани съветската общност да отдели " същинските патриоти от изметта и предателите ".

Оттогава в цяла Русияима известия за изобличения в руски стилсрещу критиците на войната.Те включват студенти, информиращи за учители и служащи, осъждащи сътрудници.

Публичната рецензия на нашествието (това включва шерване на рецензии на други хора)е рискова.Руските управляващи чакат цялостна, непоколебима поддръжка за офанзивата в Украйна.Ако не го подкрепяте, най-малкото се чака да мълчите.Ако не мълчите, има редица репресивни закони за наказване на несъгласието.Това включва закони против разпространяването на " подправена информация " за армията и " дискредитирането " на армията.

В Архангелск великански портрет на съветски боец, погубен в Украйна, се взира в града от страната на девететажен жилищен блок, дружно с думите: „ Да си боец значи да живееш постоянно “.

Патриотичното обръщение е безапелационно.По улиците на Архангелск не срещаме малко състрадание към руснаците, изправени пред правосъдно гонене за техните антивоенни мнения, отбелязва екипът на Би Би Си.

„ Хората, които дискредитират нашата войска или популяризират имитации, са заболели в главата. Те би трябвало да бъдат изпратени на фронтовата линия като пушечно месо “, споделя Константин.

„ Имам отрицателно отношение към критиците на спецоперацията “, сподели пред Би Би СиЕкатерина.

Но дълга присъда затвор за издание на нещо онлайн, не е ли грубо?

„ Хората би трябвало да употребяват мозъка си. Ако живеят в тази страна, в случай че се радват на всички преимущества, които тази страна може да предложи, в случай че са патриоти, те би трябвало да съблюдават закона “, дава отговор Екатерина.

По-късно в същия ден на Олеся е разрешено да излезе от жилището си, само че единствено с цел да участва на правосъдно съвещание.Адвокатите й се пробват да убедят арбитър да анулира рестриктивните мерки върху придвижването й.

Тениската на Олеся е със фотография на полицейски микробус с надпис „ Училищен рейс “.

Съдията постановява да я остави под домакински арест.

„ Държавата няма народна власт или независимост, само че не могат да вкарат всички в пандиза. В един миг ще им свършат килиите “, споделя Олеся.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР