Студентите по богословие трябва да бъдат възпитавани в диалога с

...
Студентите по богословие трябва да бъдат възпитавани в диалога с
Коментари Харесай

Папата: Студентите богослови трябва да се учат на диалог с юдаизма и исляма

Студентите по богословие би трябвало да бъдат възпитавани в разговора с юдаизма и с исляма, с цел да схванат общите корени и разликите на нашите религиозни идентичности, съобщи папа Франциск на научна конференция в Неапол.По думите му, по този начин студентите ще допринесат за създаване на общество, което цени разнообразието и предизвиква уважението, братството и мирното общуване, съобщи радио " Ватикана ".

" Призвани сме за разговор с мюсюлманите, с цел да изградим бъдещето на нашите общества и нашите градове; призовани сме да ги считаме за сътрудници в построяването на спокойно взаимно битие, даже при съществуването на фанатични групи, които са врагове на разговора ", акцентира папата.

" Диалогът не е магическа формула, само че сигурно оказва помощ за обновяване на богословието, когато се приема съществено, когато е насърчаван и подпомаган от преподаватели и студенти, както и с други форми на знание и с други религии, изключително юдаизма и исляма. " - уточни главата на Римокатолическата черква.

Говорейки пред учени и преподаватели по богословие, папата акцентира, че богословието е призвано да бъде " богословие на гостоприемството, което да развие достоверен и откровен разговор със обществените и цивилен институции, с академични и проучвателен центрове, с религиозни водачи и с всички дами и мъже с благосклонност, за създаване на мира на едно приобщаващо и братско общество и за предпазване на творението ".

От Неапол папа Франциск прикани за " богословие на приемането ", учредено на разговора и Евангелската новина, което способства за построяването на братско общество измежду народите на Средиземноморието. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР