Студентите очакват повече пари за стипендии. В бюджета са заложени

...
Студентите очакват повече пари за стипендии. В бюджета са заложени
Коментари Харесай

Повишават стипендиите на студентите

Студентите чакат повече пари за стипендии. В бюджета са заложени желаните спомагателни 6 млн. лева Това сподели пред БНР Даниел Парушев - ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.

Още през април входирахме писмо и искане за нарастване на средствата за стипендии, напомни той и сподели, че още не са ги получили, само че в бюджета са маркирани.

" През 2021 година имаме 60 млн. за стипендии, през 2022 година - 74 млн., в този момент към този момент са 80 млн. Това ще ни даде опция да разгледаме повдигането на праговете ".

По думите му спомагателните средства са единствено за докторантски и студентски стипендии. Той уточни, че долната граница на стипендиите все още е 85 лева, а оптималната - 180 лева Масово във висшите учебни заведения се дава минималният размер, означи Парушев и изясни, че това се прави, с цел да може повече студенти да получат стипендия. Заради това предлагаме минималният предел да бъде нараснал на 120 лева, а оптималният - на 200 лева от новата академична година, разгласи Даниел Парушев. Той пресметна, че при долната граница нарастването ще е над 35%.

Просветният министър пое ангажимент да се опита да реализира 17 млн. лева повече за поправки на общежитията, в бюджета обаче ги няма, уточни той и добави: " Рано или късно ще бъдат приключени тези 10 блока, само че сега ние караме студентите да си търсят квартири ".

" Общежитията са обществен детайл. Един наем в София е 500 лева за 1 стая, а в това време един студент може да заплаща за общежитие 60-70 лева с включен ток и вода ", означи Даниел Парушев.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР