Студенти в МУ снимат с микроскоп, теглят образите с джиесема

...
Студенти в МУ снимат с микроскоп, теглят образите с джиесема
Коментари Харесай

Ден на кандидат-студента в Медицинския среща с изпитните...

Студенти в МУ снимат с микроскоп, теглят облиците с джиесема

Ден на кандидат-студента ще даде опция на искащите да учат в Медицинския университет в Пловдив да се срещнат с ръководителите на изпитните комисии и да зададат въпроси за стратегиите и формата на тестванията. Той е плануван за 16 февруари в Аудиторния комплекс на вуза.

Подготовката за идната приемна акция обаче стартира още през октомври, изясни зам.-ректорът по образователната активност проф. Мария Куклева. Тогава е изработен доклад за предходната и е избран съставът на комисиите и работните групи, с цел да се приготвят изпитните стратегии и справочникът в точния момент. Материалите към този момент са в уеб страницата на Медицинския университет, а в Деня на кандидат-студента искащите ще могат да си ги купят и на книжен притежател.

Висшето учебно заведение към този момент

има подготвеност с план какъв брой бройки ще желае.

Вече втора година вършим разбор за интереса на кандидат-студентите на база избора им на специалности по първо предпочитание и за реализацията на към този момент дипломираните, изясни проф. Куклева. Тези индикатори на входа и изхода са водещи при определянето на поръчките.

За тази година не се планува смяна на бройките за магистърските специалности, защото към тях ползата е непрекъснат, а предходната година вузът регистрира и по-голям брой претенденти. Затова и за това лято ще изиска 150 бройки за компетентност „ Медицина ”, 100 - в „ Стоматология ” и 90 във „ Фармация ”.

По-динамична е обстановката със специалностите, които дават степен бакалавър и професионален бакалавър. Миналата година да вземем за пример имаше спад на интереса да се учи зъботехника и по тази причина в предходната акция поискахме по-малко бройки, уточни проф. Куклева. Сега още веднъж се следи повишение на претендентите и ще се създадат действия за повече бройки. Известен спад има в интереса към компетентност „ Инспектор по публично здраве ”. Възможно е в друга компетентност да бъде оповестена даже нулева година.

Най-голям е ползата към „ Медицинска козметика ” -

една от новите специалности, която се наложи в последните години. Кандидатстват даже практикуващи сега козметици, които си дават сметка от нуждата да надградят знанията си, сподели проф. Куклева. В последната акция 60 индивида се бореха за едно място в тази компетентност. Това съответствие 6:1 догонва даже конкуренцията в магистърските стратегии.

Миналото лято огромна беше борбата и за бройките в платено образование - 100 индивида с високи оценки от приемните проби, само че неприети в държавна поръчка, се съревноваваха за 20 места.

В последната акция бяха повишени и бройките за рентгенови лаборанти, защото доста лечебни заведения към този момент употребяват модерна техника и има потребност от квалифицирани фрагменти. И тази година ще се желаят същите бройки.
Колко тъкмо ще са те, дефинитивно ще стане ясно през месец май, когато с министерско разпореждане се утвърждава държавният банкет във вузовете.

Форматът на изпита остава без смяна.

Вече завършихме промяната, която докара до напълно тестови формат с изпит в един ден, само че с два модула по биология и химия, напомни зам.-ректорът по образователната активност. Отново знанията по двете дисциплини ще бъдат оценени от обособени комисии и бележките ще вземат участие независимо в балообразуването. И то остава по досегашната скица - удвоените оценки от приемните проби по биология и химия плюс оценките по двата предмета от дипломата за приблизително обучение. Шансове да се класират имат единствено миналите долната летва -изискването за най-малък бал 24.

Приемният изпит това лято ще бъде на 3 юли. За чужденците са планувани 4 дати - по една през юни и юли и две през септември.

В приемната акция на Медицинския университет

всички процеси към този момент са цифровизирани –

от подаването на документи до класирането, уведомяването и заплащането на таксите. Това улеснява, а води и до по-голям поток на студенти от други страни.

Медицинският университет няма да организира предварителни изпити като другите вузове, няма да има и пробни. Това ще е към този момент трета година за формата, който наложихме, и той се утвърди. Пробните изпити преди бяха по-скоро с цел да имаме опция да го апробираме, изясни проф. Куклева.

Другият претекст срещу провеждането им е, че се вършат на по-ранен стадий, когато подготовката на кандидат-студентите още не е завършила. По тази причина те нормално демонстрират по-ниски резултати, което може да е демотивиращо.

Подготвителни курсове за кандидат-студенти МУ ще организира единствено по зъботехника. Обикновено това се случва през юни по време на ваканцията. Опитът демонстрира, че такова образование е потребно предвид на изискваните характерни знания и умения. Миналата година от 19 минали курса 12 са били признати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР