Студенти по зооинженерство в Аграрния университет вече могат да разгледат

...
Студенти по зооинженерство в Аграрния университет вече могат да разгледат
Коментари Харесай

Лекциите на Димитър Димов стигнаха до настоящите студенти

Студенти по зооинженерство в Аграрния университет към този момент могат да прегледат и даже да учат от лекциите на проф. Димитър Димов, въпреки да са писани през предишния век, когато писателят е водел дисциплината „ Анатомия и физиология на домашните животни “ под тепетата.

Оказва се, че 76 година по-късно студентите учат по същия метод – рисувайки по страниците устройство на животинско сърце, копито или скелет на птица. Въпреки напредъка на технологиите, през днешния ден единствената разлика е, че в предишното Димов е работел на дървената си маса, непокътната през днешния ден в къщата-музей в столицата, а младежите от новото време – пред устройствата.



Лекциите обаче наподобяват сходно, тъй като анатомия се учи най-добре, като се рисува с молив и флумастер, изясни актуалният учител доктор Петър Петров. И сподели за съпоставяне цифровите копия на Димовите лекции и тетрадка на първокурсници от Аграрния университет. 



Д-р Петър Петров демонстрира приликите сред лекциите на Димитър Димов и актуалните студенти - към момента се рисуват на ръка органите на животни

Богатото завещание от 188 листа със старателния, еднакъв и леко накривен ръкописен почерк на проф. Димитър Димов към този момент е част от фонда на библиотеката в Аграрен университет- Пловдив. Днес там бе открита галерия с фототипните копия „ Представяне на лекционното завещание на проф. Димитър Димов от пловдивския му интервал “.

Името на писателя, ветеринар и учител е емблематично за историята на Аграрен университет – Пловдив, който е основан преди 75 година като Агрономо-лесовъден факултет към Пловдивския държавен университет „ Паисий Хилендарски “ в далечната 1945 година
В края на 1946 година Димитър Димов постъпва на работа там и преподава „ Анатомия и физиология на домашните животни “ в Агрономическия факултет. През това време живее в стаичката с балкона в постройката на актуалната ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „ Христо Ботев “.

Това, което усърдно е готвел по това време, преди да застане пред студентите си, е пренесено до наши дни с помощта на доцент Никола Несторов, който е зам.-ректор на ВСИ в интервала 1951-1962 година и е бил помощник на проф. Димитър Димов. Именно той подарява ръкописните тетрадки с лекциите на Националния  литературен музей, Къща музей „ Димитър Димов “.


Лекциите от пловдивския интервал са единствено една от досиетата със мемоари на Димов, които се съхраняват при нас, изясни основният организатор на музея доктор Милена Катошева. Като наличие са влезнали в учебника на Димитър Димов в съавторство с доцент Несторов и в независим по-късно. Включват План на лекции в 3 свитъка; Физиология на дишането; Физиология на кръвта и кръвообращението; Физиология на отделителните органи; Физиология на храносмилането.

 За да се разпространяват, запазят и най-много по нов метод да се върнат там, където са основани, лекциите на Димитър Димов са изложени в читалня в университетската библиотека, която предходната година във връзка Деня на националните будители и  70 година от написването на романа „ Тютюн “ бе наречена на писателя. 
Тогава ПГВАД „ Христо Ботев “ гравира лика на писателя върху табелата на входа, а в този момент в работилниците на учебното заведение са направени шкафовете-витрини, в които ще се съхраняват фототипните копия на лекциите. Оригиналите, останалите лекции и дисертацията остават в Националния книжовен музей, Къща музей „ Димитър Димов “ в София. А изложбата под тепетата бе открита в партньорство с Община Пловдив и е част от културния календар на града.



Димитър Димов е прочут главно като публицист, само че в действителност преподавателската и научната му активност са били главните му знимания, а основаването на пътеписи, романи и разкази – съпътстваща работа, акцентира доктор Милена Катошева. От няколко години Къщата-музей провежда за Деня на ветеринарите 14 декември срещи със студенти, преподаватели и възпитаници.



Главният организатор на Националния книжовен музей, Къща музей „ Димитър Димов “ в София доктор Милена Катошева споделя за наследството на Димитър Димов

Ние имаме освен просветителна, а културно-историческа задача да запазим труда на Димитър Димов като публицист, учител и ветеринар, акцентира и ректорът на АУ проф. Христина Янчева. В навечерието на Деня на националните будители предходната година и във връзка 70 година от написването на „ Тютюн “ по време на пловдивския интервал на писателя, студенти от АУ и АМТИИ изследваха и пловдивските адреси, на които е живял.



Проф. Янчева се зарече да продължи взаимното отбелязване на 1 ноември, с цел да не не помнят студентите емблематични персони и техния принос.

Лекциите от пловдивския интервал на Димитър Димов са събрани и в азбучник с къса история за пребиваването му в Пловдив и мемоари към всяка от тематиките.



Директорът на университетската библиотека доктор Петя Георгиева демонстрира каталога

В знак на признателност за старанието на директорката на библиотеката в АУ  д-р Петя Георгиева наследството от лекции на Димитър Димов да стигне до днешната академична общественост преподавателят по туризъм  Пейо Михайлов й подари серия от три марки, издадени във връзка 70-годишнината на писателя и 100 година от рождението на Петко Тодоров и Стефан Костов. По един комплект бе връчен и на Къщата-музей на Димов и ПГВАД „ Христо Ботев “, където има класна стая с на негово име с дребна музейна колекция. 



  

 

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР