Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“

...
Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“
Коментари Харесай

Президентът на Словения срещна със студенти

Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ се срещнаха с президента на Словения Наташа Пирц Мусар през вчерашния ден, оповестиха от висшето учебно заведение. В препълнената четвърта публика бяха разисквани европейските юношески политики и още доста настоящи въпроси.

Президентът на Словения бе посрещната пред входа на Ректората от ректора на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ проф. доктор Румен Младенов и заместник-ректора с сектор интернационална активност и връзки с обществеността – доцент доктор Борян Янев.

В приветственото си слово проф. Младенов акцентира, че ПУ е второто по величина висше учебно заведение в България, в което се образоват над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски, 97 магистърски и 73 докторантски стратегии от 27 упълномощени професионални посоки. Той означи, че висшето учебно заведение е един от десетте проучвателен университети в България и наличието на Наташа Пирц Мусар  му дава съображение да има вяра, че ще бъдат разкрити нови благоприятни условия и вероятности за научен продан сред България и Словения.

Президентът на Словения благодари на ректора за опцията да приказва пред младежите и акцентира, че се усеща добре измежду тях. Тя описа за пътя си дотук като публицист с 15-годишен опит, юрист, притежател на правна компания и президент. Призна, че да се кандидатира за поста е било едно от най-трудните решения в живота й и като самостоятелен претендент е била обект на доста офанзиви от страна на политическите партии в Словения. Подчерта, че мощно има вяра в човешките права, закона и Европейския съюз.

Наташа Пирц Мусар съобщи, че точно младежите ще оформят планетата и ще дефинират новия дневен ред, по тази причина ги прикани да бъдат дейни. Тя очерта пред студентите някои от най-важните световни проблеми, като: климатични промени, неравноправие, беднотия, спорове и други

Президентът на Словения описа за наводненията, които през август предходната година са потопили под вода две трети от страната й. Като позитивен извод от тях е извела солидарността, която другите страни са посочили в този тежък миг. Наташа Пирц Мусар акцентира, че климатичните промени не са далечна опасност, а са напълно действителни и нямаме различна планета – имаме единствено тази и би трябвало да се грижим за нея.

Друга идея, която регистрира като изключително значима, е битката против неравенството, бедността и общественото изключване. Тя означи също, че сега в света има 52 военни спора, което е най-високият брой за последните 100 години.

Наташа Пирц Мусар приказва и за идните избори за членове на Европейския парламент. Тя изясни, че и в Словения, където популацията е едвам към два милиона, ползата към тази акция е невисок. Призова студентите да гласоподават, тъй като всеки глас има значение.

В умозаключение президентът на Словения се обърна към студентите като част от цифровото потомство, от което зависи бъдещето на световното общество. Тя акцентира, че четенето и информираността ще донесат смяната и ще дефинират бъдещето. Сподели, че има интерес към тематиката за изкуствения разсъдък, към неговите преимущества и дефекти.

Последваха въпроси от студенти по тематиките за присъединяване на младежите в Словения в ръководството и обществото, за опциите за партньорство сред България и Словения, за програмата Еразъм и други. Дискусията се организира на британски език, а водещ беше доцент доктор Борян Янев – заместник-ректор на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ с сектор интернационална активност и връзки с обществеността.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР