Студенти от България и Северна Македония ще могат да се

...
Студенти от България и Северна Македония ще могат да се
Коментари Харесай

България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

Студенти от България и Северна Македония ще могат да се образоват гратис във висше учебно заведение от прилежащата страна. Всяка година държавните управления на двете страни ще финансират до четири стипендии, които ще покриват цялостното следване за бакалавър или магистър. Отделно ще се обезпечават и до пет стипендии за по един учебен срок. За тях ще могат да аплайват искащите да учат във всички специалности без медицинските и тези по изкуства и спорт . Това планува двустранна Програма за съдействие в региона на образованието, подписана през днешния ден в Резиденция „ Бояна “ от министър Николай Денков и северномакедонския му сътрудник Йетон Шакири.

С документа страните се ангажират да обезпечат образованието на до трима докторанти годишно. Ще се отпускат и средства за следдипломни квалификации за период от два до девет месеца. Очаква се ректорите на висшите учебни заведения да имат общо съвещание, на което да се обсъдят благоприятни условия за взаимни проучвателен планове и за създаване на академични мрежи. Ще се насърчава просветителната подвижност на студенти, преподаватели и научни откриватели, както и научно-техническото съдействие сред Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.

Програмата планува Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси да дава рекомендации за правилно показване на образователния материал в учебниците в двете страни. Тези рекомендации ще се одобряват и ползват от държавните управления.

На събитието през днешния ден бяха подписани още Програма за съдействие в региона на културата, както и Меморандуми за партньорство в младежта и спорта и сред националните организации за „ Еразъм+ „ и Европейския корпус за взаимност. В тях се заложени взаимен културен календар, разпределяне на стипендии за млади създатели, другарски футболен мач сред двете държавни управления, юношески изложби и други
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР