Студенти от 5 държави – Монголия, Република Северна Македония, Молдова,

...
Студенти от 5 държави – Монголия, Република Северна Македония, Молдова,
Коментари Харесай

Ден на чуждестранните студенти в УХТ с гости дипломати

Студенти от 5 страни – Монголия, Република Северна Македония, Молдова, Сърбия и Украйна, се включиха в първия Ден на задграничните студенти, който Департаментът по езиково образование, физическо образование и спорт в Университета по хранителни технологии провежда.

 
-->


По атрактивен и занимателен метод те показаха своите страни, а по-късно рецитираха първо на майчиния си, а по-късно и на български език, творби на техни известни създатели. Студентите от районен съд Македония приключиха презентацията си с думите: „ Горди сме, че избрахме УХТ за наш втори дом “, с което засвидетелстваха своята благодарност към преподавателите си.

Откъс от „ Автобиография “ на Бранислав Нушич откровено развесели присъстващите с разсъжденията си върху препинателните знаци, преподавани посредством образци и случки от живота, и препратки към пикантни случки от всекидневието.

Официални посетители бяха Н. Пр. госпожа Лхагвасурен Саянаа, дипломат на Монголия в нашата страна, Н. Пр. господин Анатол Чебук, дипломат на Молдова у нас и предприемачът Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив.

Доц. Петя Несторова, шеф на Департамента, откри празника, който е част от програмата за 70-та годишнина от основаването на УХТ. Тя съобщи, че чуждоезиковото образование е съвсем на същата възраст, защото три години след основаването (с формален декрет на МС) на Висшия институт по хранителна и вкусова индустрия, през днешния ден УХТ, в Пловдив идват и първите задгранични студенти от четири страни. Връщайки се в своите страни, огромна част от тях стават основоположници на хранителната промишленост там и заемат управителни постове в държавното ръководство. Те описват за УХТ и притеглят младежи от други страни, които стават студенти тук. Болшинството са деца на притежатели на компании в хранителната промишленост, които идват тук, с цел да получат солидно обучение и да продължат бизнеса на родителите си, сподели тя.

В приветствието си ректорът проф. доктор Пламен Моллов посочи, че УХТ има дълга традиция в подготовката на задгранични студенти, които разнасят славата на университета във всички точки на света. Той акцентира, че висшето учебно заведение поставя непрекъснати грижи за младите, а доцент Несторова е като майка за тях, което най-добре се вижда, когато те се сблъскат с сложни обстановки.

„ УХТ има отлична известност в Монголия, която се дължи на огромния брой приключили образованието си тук наши сънародници. Надявам се тези обичайни взаимоотношения да се запазят и за в бъдеще “, съобщи Н. Пр. госпожа Саянаа.

Радвам се, че съм посетител на УХТ, където молдовски студенти получават образованието си, с цел да станат огромни експерти и да се осъществят в нашата страна, сподели Н. Пр. господин Чебук.

Почетният консул на Украйна господин Димитър Георгиев на първо време напомни, че е ученик на УХТ, а целият му професионален път е обвързван с получените тук познания. Той продължава да развива сполучлив бизнес в парфюмерийно-козметичната промишленост у нас. Увери студентите украинци, че постоянно могат да разчитат на помощ от консулството.

През годините в университета са получили своето обучение над 1500 задгранични студенти от 27 страни. Те са се обучавали и в трите факултета на УХТ, преди всичко в специалностите „ Хотелиерство “, „ Туризъм “, „ Технология на виното и пивото “, „ Технология и качество на храните “, „ Анализ, надзор и екология на храните “, „ Храни, хранене и диететика “, „ Компютърни системи и технологии “, „ Кетъринг “ и други

Празникът ще продължи за младежите с екскурзия до Шипка и Казанлък, където доцент Несторова ще ги запознае с епични моменти от българската история. „ Обикновено им демонстрирам Пловдив и района незабавно, откакто станат наши студенти, само че и наложително им представям и емблематични места от нашата страна “, уточни тя. Преподавателката акцентира, че стремежът на екипа, който управлява, е студентите да получават качествено обучение, да се усещат добре признати и обгрижвани в университета.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР