Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по

...
Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати делото за полицейския побой над студента Марчев

Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско принуждение по време на антиправителствения митинг на 10 юли 2020 година Удряли са го четирима униформени, само че кои са те не е ясно.

Затова и следствието против четирима служители на реда, упрекнати за насилието зад колоните на Министерския съвет, би трябвало да бъде отчасти прекъснато, оповестява Сега.

Така в резюме може да се заключи постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, издадено преди месец. Разследването продължава против пети служител на реда, упрекнат през март т.г., че самичък и в съучастничество с трима други неустановени служители на реда нанесъл лека телесна щета, само че не на Марчев, а на различен протестиращ юноша.

Четиримата служители на реда бяха упрекнати, че удряйки Марчев с ръце и крайници, са нанесли лека телесна щета на студента - разтърсване на мозъка и други травми. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а различен юноша.

Адвокатът обаче изяснява, че боят е еднакъв, т.е. няма потребност делото против четиримата да бъде прекъснато, тъй като те няма по какъв начин да получат нови обвинявания за същото. От постановлението на прокурора, с което " Сега " се срещна, се вижда, че той занапред ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинявания за побоя зад колоните на Министерски съвет.

От постановлението се схваща още, че в багра зад колоните са взели участие 16 служители на реда, а потърпевшите са 8. Марчев е обичай от четирима, които за прокуратурата са единствено " еднообразен чиновник ", означени като №11, №6, №12 и №13.

Самоличността на тези полицейски служетели не е открита, няма даже индиции кои биха могли да са те, написа прокурор Иванов в постановлението си.

Адвокатът на Марчев, Полина Велчева, сподели пред " Сега ", че постановлението е обжалвано пред Софийския областен съд и се чака неговото изговаряне. Велчева упорства магистратите да анулират частичното преустановяване като сочи пред съда редица нарушавания на прокуратурата.

Велчева напомни, че следствието за побоя зад колоните е формирано през август 2020 година През декември 2020 година Марчев е конституиран като потърпевш и разпитан от прокуратурата.

Тогава юрист Велчева е поискала на нея и клиента й да бъдат предявени и материалите по следствието. Това не е сторено и до през днешния ден и Марчев и отбраната му не са осведомени със събраните от прокуратурата доказателства.

Първите четирима служители на реда са упрекнати по неотложност едвам през август 2021 година, когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на служителите на реда към арестуваните по време на митинга, видяха бял свят посредством специфичната парламентарна комисия, проверяваща насилието.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР