Студената вълна от северозапад нахлу и у нас. Жълт и

...
Студената вълна от северозапад нахлу и у нас. Жълт и
Коментари Харесай

Сняг и лошо време в цялата страна

Студената вълна от северозапад нахлу и у нас. Жълт и оранжев код за значителни превалявания са оповестени в цялата страна. Сняг заваля в Западната част на страната на надморска над 600 метра. Първи сняг падна на Витоша, натрупа и на прохода Петрохан. Вижте каква е метеоролотичната и пътната конюнктура в цялата страна, показана от репортерите на Българска национална телевизия 2.

По високите елементи към София сняг заваля още тази заран. В ранния следобяд на Витоша към този момент се натрупа първата за сезона снежна завивка. Днес на Витоша падна първият сняг. Температурата тук е - 3 градуса. Студено е, не духа вятър. Планинските пътища също са заснежени. И не се предлага водачите да се движат по тях по тях без зимни гуми.

Въпреки че планинските спасители предизвестиха туристите да не подхващат излети в планината, снегът на Витоша не уплаши ветераните в спорта.
Веселин Беремлийски: 15-ти е маратона, Софийски маратон и съм малко натрениран. Не съм правил никакви дълги дистанции. И ми би трябвало подготовка. - Студено ли ви е тук? - Не. Много прелестно е.
Истинска зима е на прохода Петрохан - снежната завивка към 3 см, духа и мощен вятър. Пътят се чисти, само че има закъсали водачи, тръгнали с летни гуми. Съветът на полицията и пътната организация е да не потеглят неподготвени и да карат с нараснало внимание. Проходът е затворен за тежкотоварни камиони над 12 това, които се пренасочват се през Искърското дефиле или Автомагистрала " Хемус ". В същото време дъждът не изненада никого в Северна България.

Времето в Русе е дъждовно, а температурите паднаха внезапно до 9 градуса. В Прохода на републиката през нощта се чакат заледявания, за това съветът към всички водачи, които минават от там, е да сложат зимните гуми. Прогнозата за на следващия ден сочи, че дъждът ще продължи. Заради изобилните превалявания, информация за равнището на реките и язовирите се обменя сред регионалните управи в градовете Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово и Стара Загора.

Облачно и дъждовно беше през днешния ден времето в цяла Югозападна България. В Благоевград оптималните температури не нахвърлиха 10 градуса през целия ден. По-студено беше в курорта Банско, където термометрите посочваха 7 градуса и също валя дъжд през целия ден. От Планинската избавителна работа в Банско оповестиха, че снеговалежа е от сутринта и приканиха хората да не подхващат преходи. Мокри и хлъзгави са пътните настилки в региона, заплаха от падащи камъни има в региона на Кресненското дефиле по основен път Е -79.

Според експертите към този момент е пристигнало времето, в което би трябвало да се погрижим за това автомобилът ни да се снабди със зимни гуми. Още повече, че пред автосервизите към момента няма опашки от чакащи за промяна на гуми.

През целия ден в Смолян и района валя изобилен дъжд с къси спирания. Дневните температури се задържаха към 13-14 градуса. Очакванията са обаче времето да застудее и в регионите над 1000 метра довечера дъждът да минава в сняг. Екипите на регионалното пътно ръководство са в подготвеност да реагират при първия сняг и да почистват проходите Превала, Рожен и Пампорово.

В оживеният в почивните дни Пловдив през днешния ден мъчно можеше да се срещне човек по улиците поради неприятното време. Пловдив е измежду областите в страната с жълт код за значителни превалявания. Очаква се сумарното количество на дъждовете да доближи до 25-35 литра на квадратен метър. Дъждовната събота остави празни градските улици и кафенета.

Във Варна, където лятото мъчно отстъпва на есента новините за неприятното време бързо пристигнаха. Денят във Варна стартира със слънце, което бързо се скри зад облаците. Дъждът пристигна в ранния след обед, с сдържан вятър. Противно на упованията за мраз във Варна времето към момента е прелестно.

Каквото и да приказват експертите, бъдете сигурни, че няма нищо по-хубаво от неприятното време. Защото след него постоянно изгрява слънце.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР