Студената бездна на океанското дъно е най-близкото за земляните до

...
Студената бездна на океанското дъно е най-близкото за земляните до
Коментари Харесай

Там, където Международната космическа станция ще умре

Студената пропаст на океанското дъно е най-близкото за земляните до изискванията на космоса. Там не живее нищо и никой не върви. Смразяващо, тъмно и празно е. Край крайбрежията на Нова Зеландия обаче, Тихият океан е дом на може би най-странното гробище в света: по този начин нареченото галактическо гробище се е трансформирало в лобно място за стотици галактически апарати.

В орбита към Земята във всеки даден миг има хиляди спътници и парчета, само че какво се случва, когато им свърши горивото или приключат задачите си? В общи линии би трябвало да се разкарат от небето, с цел да не пречат на другите спътници.

Рискът да оставиш огромен железен обект с размерите на автомобил да обикаля Земята е… физика. Масата на Земята основава гравитационно привличане, което придърпва всичко към нея. Без да бъде изведен от приложимост както си е по реда, галактическият уред би могъл да падне над главите ни.

За благополучие има учени, които знаят по какъв начин да предотвратят подобен армагедон. Космическите организации по света деликатно възнамеряват противоположното нахлуване в атмосферата на тези тела и даже са избрали място, където да ги погребват.

На към 5000км от източното крайбрежие на Нова Зеландия, 3200км северно от Антарктида и 4км надълбоко, галактическото гробище в действителност е посред нищото. Това изолирано място в океана механически е наречено океански полюс на недостъпността – точката на планетата, най-далеч от каквато и да е земна маса. Това място е определено по явни аргументи, защото доста понижава риска от човешки жертви, провокирани от падащи горещи галактически парчета. Според разпоредбите на НАСА, обект, навлизаш назад в земната атмосфера, не би трябвало да надвишава 0.0001% късмет от контакт с хора, което значи, че при 10 000 случая се чака една човешка жертва.

Към днешна дата, 263 галактически апарата са се разрушили там от 1971г и броят им непрестанно пораства. Най-известният резидент на галактическото гробище е МИР, 142-тонната съветска галактическа станция. МИР е извадена от приложимост през 2001г и изпратена на галактическа гибел. Другите галактически апарати в гробището варират от товарни отсеци на ракети до шпионски спътници, дребни съветски станции, резервоари и стотици товарни кораби, пренасяли хранителни запаси за астронавтите в орбита.

Руските обекти са доста повече от всички останали в Тихия океан – повече от 190. Съединени американски щати са последващи с 52, а Европа с 8, Япония с 6 и SpaceX с 2.

Има премного галактически обекти на опашката за гробището, само че идващият огромен подобен ще изчака още 12 години. Международната галактическа станция ще се разбие в Тихия океан, когато завърши задачата си през 2028г.

МИР е голям обект за връщане на Земята, което изисква обилни калкулации с цел да се подсигури сигурността. За съпоставяне, МКС е 4 пъти по-голяма, тежи близо 500 тона и е с размерите на футболно игрище. Учените, които възнамеряват връщането, признават че ъгълът на нахлуване при тази маневра ще би трябвало да бъде извънредно прецизен, само че се чака всички парчета от станцията да се озоват в океана.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР