Студ скова страната ни през последните дни. На места бяха

...
Студ скова страната ни през последните дни. На места бяха
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков със зимна прогноза: Иде нова порция сняг

Студ скова страната ни през последните дни. На места бяха измерени температури от -24°. Междувременно снежни стихии объркаха всекидневието в нашите съседки Турция и Гърция.

" Причината за тези снеговалежи при нашите южни съседи е проникването на студения въздух, който мина през нашата страна, само че обхвана и техните територии. Циклоните, които се образуват и под въздействието, на които вали - минават през Беломорието, само че се отделят на юг. Такъв ще е и циклонът, който ще премине в събота. Неговият център още веднъж ще бъде над Беломорието, в Южна Гърция още веднъж ще вали влажен сняг. Тези превалявания ще обзет и турското крайбрежие на Бяло море, само че циклонът бързо ще се изнесе на юг ", сподели Петър Янков пред телевизия " България он еър ".
свързани новини35473на 18.01.202213060на 12.01.2022
Той показа, че идващият циклон се заражда над Италия.

" Бързо ще доближи до нашата съседка Гърция, ще обхване и нашата страна още веднъж със снеговалежи. Границата сред студения въздух и топлия въздух минава тъкмо през Беломорието и крайбрежието на Турция. Там се образуват тези вихри и тези снеговалежи. Стара планина ни пази и разрушава облачните системи. В момента синоптичната конюнктура е такава, че има регионален транспорт над Балканите и през нашата страна минават облачни системи, които са доста бързи ", добави Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му те са със мощни ветрове.

" Във вторник се чакат превалявания, основно в Западна и Южна България, снежната завивка ще е до най-много 5-7 см, само че още веднъж тези циклони ще преминат южно. През почивните дни София ще бъде най-студената балканска столица. Максималните температури ще са към 3-4°. В прилежащите столици оптималните температури ще бъдат от 6 до 11° ", акцентира синоптикът.

" Февруари ще стартира със снеговалежи, които ще основат снежната покривна в Западна и Южна България. Най-малка снежна завивка ще има в Добруджа. Следва месец с по-малко превалявания и топъл февруари, което не е по никакъв начин добре за селското стопанство. Очакват се и по-високи температури. Пролетта за малко ще даде поръчка за своето настъпване ", разяснява Петър Янков.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР