Струпванията пред бюрата по труда са излишни, смята социалният министър

...
Струпванията пред бюрата по труда са излишни, смята социалният министър
Коментари Харесай

Сачева съветва безработните да се качат онлайн

Струпванията пред бюрата по труда са непотребни, счита общественият министър Деница Сачева, която подсети, че ведомството й е дало опция всички услуги да се декларират и по електронен път, т.е. заявки могат да се подават и през интернет, стига да имаш електронен автограф.

„ Иначе ще отворим и спомагателни офиси там, където има потребност, като това важи най-много за по-големите градове. За момента спомагателни офиси на бюрата по труда бяха отворени във Варна и Русе “, заяви Сачева.

,,Ръстът на безработицата се дължи освен на ковид, само че и поради това, че имаме огромен % завърнали се наши сънародници от чужбина. Общият брой на безработните от началото на рецесията е към 40 000 души, като 5075 от тях са декларирали, че са останали без работа точно поради COVID-19'', разкри министърът.

Тя напомни, че мярката 60:40 работи от вторник следобяд. „ За тези дни имаме 343 заявки за към 4500 лица. От мярката са се възползвали дребни и междинни компании, само че желая да подчертая, че тя не е единствената мярка. Нейната краткосрочна цел е да подсигурява прихода на служащите. Освен всичко друго това е мярка, която пази ползите и на служащия, и на работодателя'', посочи още общественият министър.

Деница Сачева още веднъж акцентира опцията за безлихвен заем до 1500 лв. за лицата в неплатен отпуск, наблягайки, че желанието на страната е да убеди комерсиалните банки да не обвързват този заем с останалите заеми на жителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР