Строителството на нови жилища в София, а и в други

...
Строителството на нови жилища в София, а и в други
Коментари Харесай

Сериозен спад при имотните сделки и строителство, цените обаче не помръдват

Строителството на нови жилища в София, а и в други огромни градове на страната бележи сериозен спад с над 50 на 100. Спад има и при имотните покупко-продажби. Само цените не помръдват.

Това е обобщението от изявлението на с Добромир Ганев - ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели ".

" Обемът от покупко-продажби за първите 6 месеца на годината е минус 12% в страната. За по-големите градове се движи от минус 12 до минус 17% ", съобщи той.

Уточни, че сравнението е по отношение на същия интервал на предходната година, като последните 2 години са били най-силните от 15 години обратно. 

Ганев не чака смяна в трендовете. По думите му няма да има спад в цените на парцелите, а по скоро ще има спад на растежите. (Сега в София жилища се продават и за по 3000 евро на квадрат, б.р.).

Потвърдили са се и упованията за понижаване на размерите:

" В първото 6-месечие започнатото ново строителство в София е с 56% по-малко. Предприемачите са много внимателни в тази обстановка ", заяви Ганев. - " Пита се за какво като има спад на покупко-продажбите, няма спад на цените - ами ето ви един от отговорите. Фактори има доста, само че когато предлагането понижа, това се отразява на по-бавния спад на цени и на неналичието на подобен " - съобщи още във връзка баснословните цени в България.

" В София към 50% от покупко-продажбите се случват с някакво ипотечно кредитиране, което е най-високият %. В останалите огромни градове той доближава най-много 35, в някои и под 30% ", уточни той и даде за образец Съединени американски щати, където ипотечното кредитиране като присъединяване в покупко-продажбите е в над 75-80%.

По думите му България към момента има много закостенял пазар във връзка с приемане на ипотечно кредитиране за придобиване на парцел. Това е обвързвано и с приходите на популацията, изясни Ганев. В същото време разгласи по какъв начин единствено заможните имат достъп до имотния пазар (т.е. могат да си разрешат да възнамеряват пазаруване на парцел и погашение на такъв):

" 230-240 000 покупко-продажби имаме на годишна база - това е нищожен % спрямо населението на страната. На този пазар не могат да си разрешат да вземат участие всички. "

Ганев уточни упованията на специалистите в банковия бранш по отношение на лихвите:

" Може би лихвите по ипотечното кредитиране ще се усилят в границите на 0,5% в идващите месеци. Към момента лихвите по ипотечното кредитиране в България са вторите най-ниски в Европа след Малта. Ние виждаме ипотечно кредитиране, което се свива през първото 6-месечие единствено с 3% ".

При наемите наклонността е на леко повишаване, акцентира още ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР