Строителството на газопровода „Северен поток 2“ може да започне през

...
Строителството на газопровода „Северен поток 2“ може да започне през
Коментари Харесай

„Северен поток 2“ може да бъде продължен, заобикаляйки Дания в случай на отказ


Строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ може да стартира през лятото на 2018 година до приемане на позволение от Дания, през чиято територия минава единствено 10 % от трасето. Това сподели пред публицисти финансовият шеф на Nord Stream 2 AG Пол Коркоран в коридорите на международната газова конференция, която се организира във Вашингтон.

„ Планираме да стартираме през лятото. Започнахме подготвителните действия на бреговата част и на дъното (на морето), мобилизирани са тръбополагащи кораби, тъй че те могат да стартират полагането на тръби през идната седмица “, сподели той, представен от ТАСС.
„ Ако държавното управление на Дания не утвърди прекосяването на газопровода през териториалните си води ще ни се наложи да променим трасето и най-вероятният вид е полагане в интернационалните води северно от Дания “, добави той, отбелязвайки, че към този момент компанията не е подавала искане за прекосяване на газопровода през интернационалните води, очаквайки позволение за полагане в изключителната икономическа зона на Дания.
Коркоран посочи, че изменението на трасето на газопровода няма да се отрази мощно на периода и цената при реализацията на плана. „ Възможно закъснение (в крайните срокове) въобще няма да има. Това е единствено 10 % от трасето. Може да ги построим и откакто получим позволение. Имаме еластичност във връзка с избора по кое време и къде да строим, с помощта на съществуването на пет кораба. Може да променим схемата на строителството в упованието на разрешението от Дания, а по-късно да приключим таи част. Това може да отнеме към месец, тръбополагащите кораби строят по 3 – 3,5 км дневно “, цитира още организацията думите на Коркоран.

Финансовият шеф на Nord Stream 2 AG оповестява също по този начин, че акциите на оператора на плана „ Северен поток 2 “ не са запорирани по настояването на „ Нафтогаз “. „ Не. Това е продължаващ юридически развой и не можем да разясняваме “, изяснява още той.

„ Водим договаряния с експортно кредитни организации. Те са видели известието в пресата и ни попитаха. Отговорихме, че акциите ни не са запорирани “, съобщи Коркоран.

Той посочи, че операторът на плана води договаряния за даване на финансови гаранции за 4-5 милиарда евро с шест експортни организации – немската Hermes, италианската Sace, австрийската OeKB, холандската Atradius, белгийската Credwndo, съветската EXIAR. “Надяваме се да получим от експортните организации гаранции за 4-5 милиарда евро. Ще стартираме договаряния с банките (за привличане на планово финансиране) в края на тази, или в самото начало на идната година “, сподели още Коркоран.

Финансовият шеф на Nord Stream 2 AG заяви, че „ Газпром “ и европейските участници в „ Северен поток 2 “ са вложили 4,8 милиарда евро в плана към края на юни. „ Имаме 2,4 милиарда евро от „ Газпром “ и 2,4 милиарда евро от западните сътрудници. Така че като сума се получава 4,8 милиарда евро към края на юни “, сподели той.

Според думите на Коркоран, представен от организацията, получени са и 96 % от тръбите, ангажирани са кораби и планът е в избраните времеви рамки, само че без да прецизира в коя част на Балтийско море ще стартира строителството.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР